De unde știu copiii în cine să aibă încredere? Datele sunt uimitoare.
Data publicării:
Cum să câștigi încrederea unui copil mic? De unde știu copiii că anumite persoane sunt rude? Un studiu recent de cercetare ne oferă toate răspunsurile corecte, iar datele nu pot fi mai surprinzătoare decât acestea. Aflați în rândurile următoare!

Dacă există o lume fascinantă, aceasta este universul copiilor. Sunt creaturi pentru care totul este nou, minți în devenire care privesc lumea printr-un creier uimitor și în continuă evoluție. 

De fapt, la naștere, au aproximativ 100 de miliarde de neuroni, aproape același număr de stele ca și în Calea Lactee. Dar de unde știu copiii în cine să aibă încredere? Datele sunt uimitoare.

Cu toate acestea, dacă creierul lor este interesant, comportamentul lor și modul în care înțeleg cum funcționează mediul lor sunt și mai mult. 

Știm că părinții lor sunt acele figuri esențiale de atașament cu care își vor stabili cunoștințe și abilități. Părinții sunt punctul lor de referință, dar asta nu îi împiedică pe toți cei mici să fie curioși de ce se află dincolo.

Un punct care a interesat întotdeauna știința este modul în care copiii mai mici judecă cât de demni de încredere sunt alții.

Oricine are un copil știe că, în acest sens, există două tipuri. Sunt creaturi care zâmbesc tuturor și vor să-i îmbrățișeze pe toți, iar apoi sunt cei care plâng când sunt în preajma unor străini.

Ce îi va determina, în orice moment, să-și ofere încrederea cuiva? Știința are deja răspunsul și este uimitor.

Așa știu copiii în cine pot avea încredere

Copiii devin foarte devreme descifratori ai semnalelor naturale. Și o fac mult mai devreme decât credem noi. 

De fapt, înainte de a vorbi, ei înțeleg deja mult mai multe lucruri decât pot exprima. Prin urmare, una dintre nevoile de bază  pe care le are un copil este să știe că este în siguranță, că oamenii din jurul lui sunt niște figuri de încredere și neamenințătoare.

Un astfel de raționament pare prea sofisticat pentru un copil de 8 sau 10 luni. Cu toate acestea, primele mecanisme cognitive pe care un copil le va pune în aplicare vor fi în acest scop. 

Știința a petrecut ani de zile încercând să descopere cum știu copiii în cine pot avea încredere; Acum, datorită unei investigații recente, acest mister a fost rezolvat.

Massachusetts Institute of Technology a publicat o lucrare cu care demonstrează, în primul rând, ceva revelator. 

Cei mici intuiesc foarte devreme calitatea relațiilor dintre oameni printr-un element foarte specific pe care il vom analiza mai jos.

1. Împărtășește mâncarea cu mine

Copiii sunt atenți la toate acele situații legate de alimentație. De câte ori ne-am oferit să gustăm ceea ce avem noi înșine în farfurie?

Cine nu a petrecut un moment de complicitate amuzantă împărțind o înghețată cu copilul său? Fără îndoială mulți.

2.  Pentru a calma temerile și anxietățile... Sărutări

Cum știu copiii în cine să aibă încredere este o altă experiență. Dacă există o emoție de care suferă adesea copiii, aceasta este anxietatea. Ei nu se tem de confort, de singurătate, de a nu fi hrăniți sau protejați, de golul întunericului nopții și de nici un contact fizic.

Săruturile acționează, de asemenea, pentru a atenua temerile și anxietățile, le mângâie și îi fac să se simtă în siguranță.

Dacă cineva îi ajută cu acest gest simplu când în mintea copilăriei le apar terori, stresul se reduce. Să ne amintim, sărutul este o mângâiere cu salivă care eliberează doze mari de endorfine și, odată cu acestea, se întăresc legăturile. Acesta este ceva pe care cei mici îl descoperă în câteva săptămâni de viață.

Concluzii

Copiii sunt creaturi vulnerabile, dar extraordinar de puternice. Se hrănesc cu afecțiune și tocmai din pântecele iubirii descoperă lumea cu încredere și curiozitate infinită.

Sunt mici mașini de învățare, cititoare de gesturi sociale, de semnale subtile care ne trec neobservate, dar care, pentru ei, sunt faruri de descoperire.

Creierele lor, rețele neuronale extrem de complexe în continuă schimbare, sunt organizate prin interacțiuni foarte elementare, instinctive și aproape atavice. Contactul fizic și un sentiment de siguranță și securitate sunt totul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Homepage
Tagurile articolului: copil  familie  psihologie 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Expert: „Părinții celor mai fericiți copii fac aceste șase lucruri în fiecare zi” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Expert: „Părinții celor mai fericiți copii fac aceste șase lucruri în fiecare zi”

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!” / FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!”

Un expert în traumele copilăriei „imploră” părinții să nu mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!” / FOTO: freepik.com @julliafedorova

Un expert în traumele copilăriei „IMPLORĂ” părinții să NU mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!”

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!” / FOTO: freepik.com @standret

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!”

pixel