Cele mai periculoase afirmații pe care părinții le spun fără să-și dea seama. Psihologii avertizează că acestea pot „provoca anxietate și stimă de sine scăzută”
Dinamica familială joacă un rol important în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, iar uneori poate deveni toxică.
Deși majoritatea părinților își doresc ca cei mici să fie fericiți, uneori, fără să-și dea seama, contribuie la nefericirea lor.
Acești părinți ajung adesea să nu înțeleagă de ce copilul lor este trist sau nemulțumit. Totuși, de multe ori, chiar ei sunt responsabili pentru lipsa de împlinire a acestuia.
Dacă vrei ca micuții tăi să fie fericiți, iată trei comportamente pe care ar fi bine să le eviți în relația cu ei, conform specialiștilor de la parents.fr.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Pentru a se simți iubiți, copiii au nevoie să fie văzuți și auziți exact așa cum sunt. Ei trebuie să poată exprima liber emoțiile și să simtă sprijin din partea părinților.
Viața emoțională a copiilor nu este întotdeauna ușor de gestionat de către adulți.
Emoțiile lor pot fi copleșitoare și uneori se manifestă prin crize puternice.
Însă, dacă aceste momente sunt întâmpinate cu indiferență sau respingere, copilul va învăța să-și reprime emoțiile.
Pe termen lung, această reprimare poate duce la sentimente de nefericire și dificultăți în gestionarea propriilor trăiri.
Unii părinți se consideră perfecționiști sau foarte stricți în educația copilului. Însă există o diferență între a încuraja un copil să învețe și a-i impune așteptări nerealiste pentru vârsta lui.
Copiii sunt în plin proces de dezvoltare și nu au aceleași abilități ca adulții. Așteptarea ca ei să fie mereu în controlul emoțiilor sau al comportamentului este nerealistă.
Dacă presiunea este prea mare, copiii pot ajunge să creadă că nu sunt niciodată suficient de buni, ceea ce le poate provoca anxietate și nesiguranță.
Afecțiunea este o nevoie esențială pentru orice copil. Contactul fizic sau verbal cu părinții – fie că este vorba de o îmbrățișare, o mângâiere sau o vorbă caldă – joacă un rol fundamental în dezvoltarea lor emoțională.
Un copil care nu primește suficientă afecțiune poate crește cu un sentiment de lipsă profundă, ceea ce îi poate afecta fericirea și încrederea în sine.
Afecțiunea părintească oferă copilului siguranță emoțională și îl ajută să crească simțindu-se sprijinit și iubit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anumite atitudini parentale îi...
Anumite atitudini parentale îi...