3 idei preconcepute despre distanța dintre copii și părinții lor
Data publicării:
Când un copil devine adult și alege să se îndepărteze de părinți sau chiar să întrerupă legăturile cu ei, anumite clișee sunt greu de depășit. Iată de ce nu ar trebui să le crezi, conform specialiștilor. 

Uneori, copiii adulți se distanțează de părinți din motive practice, cum ar fi o mutare, dar și din cauza unor conflicte profunde, care îi afectează pe toți cei implicați.

În ciuda acestui fapt, multe clișee înconjoară aceste despărțiri.

Experții de la YourTango.com, un site dedicat parentingului, demontează aceste idei preconcepute.

Copilul nu are valori familiale

Unul dintre cele mai frecvente mituri despre înstrăinarea dintre un copil și părinții săi este că acestuia îi lipsesc valorile familiei.

Potrivit coach-ului Erika Jordan, această idee sugerează că problemele care au dus la înstrăinare sunt nesemnificative sau ar fi putut fi rezolvate ușor cu mai mult efort.

În realitate, majoritatea celor care decid să rupă legăturile cu un părinte fac acest pas ca ultimă soluție, după ce au încercat toate metodele posibile pentru a construi o relație pozitivă.

Concluzie: copiii aleg să se distanțeze pentru bunăstarea lor mentală și emoțională.

Copilul este crud și nerecunoscător

Dr. Gloria Bramen, terapeut și autoare, afirmă: „Oamenii cred adesea că copilul este nerecunoscător sau răutăcios. Totuși, fiecare pacient cu care am lucrat și care a rupt legăturile cu părinții lor fie a fost respins de aceștia din cauza alegerilor lor de viață, fie a avut motive bine întemeiate, uneori sfâșietoare, pentru a alege să nu-i mai vadă”.

Copilul care se mută vrea ca familia să se despartă

Când un copil se îndepărtează de familia sa, concluzia generală este că acea familie este destrămată.

Dar este chiar așa?

„Nu, majoritatea copiilor care aleg să nu mai aibă contact cu părinții lor se agață de un colac de salvare pentru a scăpa dintr-o situație toxică”, explică scriitoarea Ossiana Tepfenhart.

„Este cea mai inteligentă decizie dacă ești abuzat, rănit, neglijat sau folosit. Prezența ta în viața altora este un privilegiu, nu un drept. Nu permite oamenilor să abuzeze de acest privilegiu. Îți datorezi să te înconjori de oameni sinceri și binevoitori”, subliniază ea.

„Și dacă cei dragi nu înțeleg acest lucru, probabil că nu au empatia necesară. Problema este la ei, nu la tine”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel