5 moduri de a vă ajuta copiii să aibă mai mult succes decât majoritatea. Expert: „Mulți părinți nu reușesc să le predea acest lucru!”
Data publicării:
Fiecare copil are trăsături unice și evoluează în propriul său ritm. Cu toate acestea, există strategii care au fost demonstrate ca fiind mai eficiente decât altele în promovarea succesului copiilor. 

Iată cinci modalități în care părinții pot sprijini dezvoltarea viitoare a copiilor lor, conform experților în psihologie și educație parentală, citați de cnbc.com.

Citește și 7 soluții pentru a îmbunătăți comportamentul copiilor în doar 7 zile. Nu le ignora!

Prioritizează încrederea în sine în detrimentul stimei de sine

Prioritizarea încrederii în sine în detrimentul stimei de sine poate fi o strategie esențială în creșterea unui copil de succes, susține psihologul educațional Michele Borba într-un articol pentru CNBC Make It în 2022. Deși termenii „încredere în sine” și „stima de sine” pot fi folosiți interschimbabil, în contextul creșterii copiilor, unul dintre aceștia este considerat mai important decât celălalt.

Stima de sine reflectă modul în care ne percepem în general, în timp ce încrederea în sine se referă la nivelul de încredere pe care îl avem în propriile noastre abilități într-o anumită situație.

Deși aceste două concepte sunt strâns legate, cercetările sugerează că încrederea în sine este un indicator mai puternic al succesului viitor. Aceasta deoarece încrederea în sine îi ajută pe copii să aibă convingerea că pot obține rezultate pozitive prin eforturile și abilitățile lor.

„Încrederea reală în sine se construiește prin depășirea obstacolelor, găsirea de soluții și continuarea încercărilor”, explică Borba.

Pentru a spori încrederea în sine a copilului lor, părinții ar trebui să le ofere acestora oportunitatea de a reuși sau de a eșua independent. În loc să intervină și să rezolve problemele pentru ei, părinții ar trebui să le ofere sprijin și să îi încurajeze să învețe din propriile experiențe, să încerce din nou și să creadă în capacitățile lor de a obține succesul.

Învăță-i autocontrolul

Studiile arată că autocontrolul este un factor important pentru succesul viitor. Potrivit unui studiu de durată realizat de cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, atunci când copiii învață să ignore distragerile inutile și să-și gestioneze propriile lor emoții și comportamente, ei tind să devină mai inteligenți și mai motivați.

Autorul și expertul în psihologie Nir Eyal subliniază că dobândirea abilității de a fi indistractabil este esențială, însă mulți părinți întâmpină dificultăți în a-și învăța copiii această abilitate.

Eyal sugerează începerea acestui proces devreme. Copiii mici pot începe să înțeleagă conceptul de timp, ceea ce înseamnă că părinții pot începe să le explice importanța gestionării timpului pentru a se concentra pe activități importante de dezvoltare.

De asemenea, copiii pot învăța autocontrolul prin intermediul jocului.

Oferă-le autonomie

Conform psihologului pentru copii, dr. Tovah Klein, autonomia este una dintre cele două trăsături importante care pot ajuta copiii să devină adulți de succes, cealaltă fiind încrederea.

Pentru a spori autonomia copilului tău, stabilește așteptări în colaborare cu ei în ceea ce privește activitățile de zi cu zi, cum ar fi pregătirea pentru școală, alegerea activităților după școală și îndeplinirea sarcinilor, recomandă autoarea de bestseller-uri și experta în educație parentală, Esther Wojcicki.

„Cu cât le oferi mai multă încredere copiilor tăi că se vor descurca pe cont propriu, cu atât îi vei împuternici mai mult”, subliniază Wojcicki.

De asemenea, Nir Eyal sugerează utilizarea unor tactici precum încheierea unui „pact de efort” cu copiii lor, în care aceștia se angajează să respecte anumite limite în ceea ce privește distragerile tentante, cum ar fi o limită zilnică de o oră pentru timpul petrecut în fața ecranelor.

Evită presiunea perfecțiunii

SURSA FOTO: freepik.com @alekskhelphoto

Esther Wojcicki a crescut trei copii de succes - un medic și doi directori executivi cu profil înalt - dar nu a insistat niciodată asupra perfecțiunii de la ei. Această abordare a făcut o diferență semnificativă, observă ea.

Încurajează-i pe copiii tăi să aibă spațiu pentru a greși, să își asume greșelile și eșecurile cu empatie, în loc să le tratezi cu dispreț. Această abordare îi va ajuta să își mențină încrederea în sine, permițându-le să vadă eșecurile ca pe oportunități de învățare, sfătuiește Wojcicki.

„Mai degrabă decât să faci totul perfect de la prima încercare, stăpânirea constă în a face lucrurile corect de fiecare dată, indiferent de câte încercări sunt necesare”, adaugă ea.

Studiile arată că perfecționismul nu crește șansele unui copil de a reuși în viitor și poate contribui la probleme de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și scăderea stimei de sine.

Poți ajuta copiii să își schimbe perspectiva asupra greșelilor, discutând deschis despre propriile tale erori, modul în care ai gestionat dificultățile și ce ai învățat în proces, subliniază profesorul de psihologie de la Universitatea Bryant, Allison Butler.

Vezi și Un expert în parenting împărtășește regula nr. 1 pentru creșterea copiilor de succes: „78% dintre părinți NU o aplică!”

Vorbește despre educația financiară

Niciodată nu este prea devreme să îi înveți pe copiii tăi despre bani: cum să îi câștige, să îi cheltuiască cu înțelepciune și să îi economisească pentru viitor. Conform unui sondaj din 2023 realizat de Consiliul Național al Educatorilor Financiari, majoritatea elevilor NU primesc aceste lecții la școală, ceea ce îi poate costa pe termen lung pe acești copii.

Margot Machol Bisnow, expertă în educație parentală, a intervievat părinții a 70 de adulți extrem de reușiți pentru cartea sa din 2022, „Creșterea unui antreprenor: Cum să îți ajuți copiii să își atingă visurile”. Predarea educației financiare a fost un element comun în experiențele acestor părinți, conform descoperirilor sale.

„Deși părinții cu care am vorbit nu și-au împins niciodată copiii să urmeze un loc de muncă bine plătit, toți au făcut eforturi să îi învețe pe copiii lor despre bani într-un fel sau altul”, remarcă Bisnow.

O abordare sugerată de Bisnow este de a oferi copiilor o alocație și de a insista să economisească banii pentru a-i cheltui pe lucruri dorite, dar nu neapărat necesare, cum ar fi o nouă pereche de role.

De asemenea, puteți încerca să discutați cu copiii dvs. despre bani în moduri practice și tangibile, precum vorbind despre costurile articolelor de zi cu zi, sugerează Alexa von Tobel, investitoare educată la Harvard și fondatoare a programului de consultanță financiară online LearnVest.

Învață-ți copiii că banii sunt doar „un instrument care te ajută să îți trăiești viața conform dorințelor tale”, subliniază von Tobel. „Banii nu trebuie venerați, dar nici ignorați”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel