5 sfaturi pentru a avea succes cu cel mic în tranziția de la învățământul preșcolar la cel primar
Data publicării:
Trecerea de la învățământul preșcolar la cel primar este, fără îndoială, un moment foarte important în dezvoltarea copiilor.

Nu implică doar o schimbare de etapă educațională, după cum o demonstrează ceremoniile de absolvire care au avut loc în ultimii ani în clasele de sugari de anul 3, ci și o schimbare evolutivă fizică, intelectuală și emoțională.

Și, ca părinți, ce putem face în această privință? Iată câteva sfaturi despre cum să înfruntăm cu entuziasm această mare schimbare de etapă.

Ce se schimbă la începutul școlii primare?

Sursa foto: freepik.com@gpointstudio

Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem ca părinți este că nu există nicio schimbare substanțială care să ne transforme copilul în ceva complet nou. Mai degrabă, ceea ce se schimbă este modul în care copiii asimilează informațiile.

De la vârsta de șase ani, copiii încep să dezvolte gândirea logică, care nu era atât de prezentă în etapa anterioară, și, în același timp, încep să dezvolte limbajul și memoria. De aici și importanța promovării lecturii la această vârstă.

Vezi și „Este grădinița un loc plăcut și sigur pentru copii? Educatoarea Sînziana Marin: „Fiecare doamnă educatoare are propria rețetă”

Prin urmare, trebuie să regândim modul în care îi tratăm pe copii începând cu această vârstă, știind că îi putem influența într-un mod diferit de cum am făcut-o până acum, căutând nu atât să convingem prin emoție, cât prin raționament.

În același mod, aceasta este vârsta la care se creează stima de sine, ceva de care trebuie să ținem cont, de care trebuie să avem grijă cu multă afecțiune și pe care trebuie să îl promovăm ori de câte ori putem.

Ce putem face pentru a-i ajuta în tranziția de la grădiniță la școala primară?

Câteva detalii practice pe care le putem lucra cu copiii pentru a-i pregăti pentru această schimbare de etapă sunt următoarele:

Putem profita de motivația și entuziasmul pe care le au pentru orice. Este o vârstă foarte specială în acest sens și putem petrece clipe minunate împreună trăind cu intensitate fiecare lucru mic care li se întâmplă.

Respectați ritmurile fiecărui copil. Este foarte frecvent să ne comparăm copiii cu cei ai vecinilor, prietenilor sau colegilor de serviciu, sau chiar cu proprii frați. O bună practică este să nu mai facem acest lucru, deoarece fiecare copil are propria sa maturitate și propriile ritmuri de învățare, iar acestea trebuie respectate.

Din cele de mai sus rezultă că trebuie să avem așteptări realiste, fără a exagera nici aspectele pozitive, nici pe cele negative.

5 sfaturi cheie pentru a asigura tranziția corectă de la școala generală la școala primară

Pe scurt, pentru a-i ajuta pe copiii noștri să facă tranziția de la școala pentru sugari la școala primară, să punem în practică aceste idei:

5 chei pentru a reuși tranziția corectă de la școala primară infantilă la școala primară 11
Să ne entuziasmăm copiii și să fim entuziasmați împreună cu ei. Să crești este interesant.
Încredere în școală și în copilul nostru.
Planificare și anticipare. Să oferim siguranță.
Să nu ne fie frică de nimic.
Să nu facem comparații și să nu stabilim obiective irealizabile.

Citește și „Copii anxioși la începerea grădiniței? Educatoarea Sînziana Marin, cele mai bune sfaturi pentru părinți: "Trebuie să-și facă 'temele' din timp!"



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel