Medic psihiatru pediatru: „Copiii trebuie învățați să devină frustrați, frustrându-i”. Lecția pe care niciun micuț NU ar trebui să o rateze!
„Ana, te rog să-ți iei lucrurile; Ana, hai să pregătim masa; Ana, să nu uităm de teme; Ana...”
Astfel, părinții încearcă să îi învețe pe copii să fie responsabili, să-și respecte lucrurile și să adopte obiceiuri bune. În realitate, există câțiva părinți ale căror acțiuni sunt urmate cu atenție de copiii lor, fără să mai fie necesar să le reamintim de ele.
În continuare, vom discuta câteva exemple de gesturi ale părinților care, în mod inconștient, oferă un bun exemplu pentru copiii noștri, potrivit experților de la guiainfantil.com.
Citește și Mediul ideal pentru creșterea unui copil Zen, potrivit unui studiu
Există momente în viața noastră de zi cu zi în care comunicăm cu cei mici, stabilind limite, oferind îndrumări și modelând comportamente, fără să ne dăm seama că suntem învățătorii lor principali.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Folosirea cuvintelor „te rog” și „mulțumesc” devine o parte integrantă a vocabularului nostru zilnic, iar copiii noștri preiau acest obicei minunat.
Demonstrăm răbdare și respectăm momentul potrivit pentru a comunica, în loc să întrerupem. Chiar dacă nu ne dăm seama, acest comportament este un exemplu excelent pe care îl oferim copiilor noștri.
Faptul că părintele este jovial și zâmbește influențează în mod direct starea de spirit a copiilor săi. Umorul este un ingredient esențial în educația și dezvoltarea micuților.
Observăm cum copiii noștri mai mari își ajută fără să ezite frații sau surorile mai mici, oferindu-le suport fără a cere ceva în schimb. Acest comportament al lor este, în mare parte, rezultatul exemplului pe care noi, ca părinți, îl oferim.
Vezi și Cele trei condiții esențiale pentru dezvoltarea corectă a copiilor, potrivit unui expert Montessori
Este o realitate binecunoscută că micuții își urmează exemplul părinților mult mai mult decât sfaturile pe care le primesc. Ei învață prin imitație, proces ce începe în primii ani de viață, când observă și imită acțiunile adulților din jurul lor, interiorizându-le apoi.
Pe măsură ce cresc, copiii continuă să fie influențați de atitudinea, comportamentul și valorile părinților lor. Deși poate părea că sfaturile și cuvintele noastre au mai puțin impact, exemplul pe care îl oferim prin acțiuni este foarte important.
Gesturile noastre, chiar și cele aparent neînsemnate, sunt o modalitate de a transmite lecții și de a oferi exemple, fie bune, fie rele.
SURSA FOTO: freepik.com @stockieimage
Abilitatea de a ne controla furia și frustrarea este esențială pentru toți adulții, iar copiii observă cu atenție modul în care reacționăm în astfel de situații.
Demonstrăm respect pentru ceilalți, pentru noi înșine și pentru lucruri. Copiii învață din comportamentul nostru că exprimarea furiei trebuie gestionată în mod constructiv, fără a recurge la violență fizică sau verbală.
Arătându-ne iubirea și afecțiunea față de cei dragi, le oferim copiilor noștri un exemplu puternic despre importanța acestor gesturi și cum să le exprime în relațiile lor.
Demonstrăm curiozitate și perseverență în căutarea cunoașterii, arătând copiilor noștri că este important să fim deschiși la învățare și să nu ne descurajăm în fața eșecurilor
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Este esențial să educăm copiii prin exemplu, deoarece părinții trebuie să fie consecvenți între ceea ce spun și ceea ce fac. Nu este eficient să le cerem copiilor să se comporte într-un anumit fel și apoi să dăm un exemplu contrar.
De exemplu, nu avem credibilitate să le spunem să fie recunoscători dacă noi înșine nu demonstrăm recunoștință atunci când este cazul. Este important să fim consecvenți și să trăim după valorile pe care le promovăm, deoarece în acest mod oferim copiilor noștri un model de urmat în creșterea lor și dezvoltarea lor ca adulți.
Experții în educație și pedagogie subliniază că exemplul pe care îl oferim copiilor noștri este important pentru formarea lor corectă. Ne dorim ca aceștia să devină oameni buni, responsabili, recunoscători, sinceri, muncitori, elevi buni, curioși, amabili și respectuoși, iar cel mai bun mod de a-i îndruma în această direcție este să fim noi înșine modele ale acestor calități.
Este important să înțelegem că nu suntem perfecți și că ne putem greși în educația copiilor noștri. Cu toate acestea, este important să recunoaștem aceste greșeli și să ne cerem scuze atunci când este cazul, inclusiv față de copiii noștri. În plus, trebuie să ne asigurăm că suntem mereu deschiși la învățare și că încurajăm curiozitatea și dezvoltarea continuă, deoarece educația este un proces în evoluție.
Dacă ne comportăm ca modele pentru copiii noștri, aceștia vor fi recunoscători pentru acest lucru și ne vor urma exemplul cu încredere și respect, aducându-ne satisfacție și încredere în viitorul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Lumea poate fi un centru de...
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...