„Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Într-un videoclip postat pe...
După mai bine de 80 de ani, unele publicații au reamintit de evenimentul celei mai tinere mame din lume și readuce în vogă povestea micuței Lina Vanessa Medina Vásquez, cunoscută drept Lina Medina.
Cele mai multe site-uri au publicat întotdeauna aceeași galerie foto din care reies foarte puține informații despre această poveste.
Dorind să ne distanțăm de acea serie foarte lungă de site-uri care nu oferă cititorului beneficiul îndoielii, să încercăm să reconstituim întreaga poveste a Linei Vanessa Medina Vásquez într-o manieră ordonată:
Lina Medina era o fată peruană, venea din satul andin Ticrapo. Ea ar fi născut un băiețel la vârsta de cinci ani, șapte luni și 21 de zile.
Nou-născutul ar fi avut o greutate la naștere de 2 kilograme și 700 de grame. Fetița nu avea să dezvăluie niciodată identitatea tatălui sau modul în care aceasta a fost conceput.
Cum poate o fată atât de mică să rămână însărcinată și cum poate corpul unei fete de acea vârstă să suporte greutatea unei sarcini?
Părinții Linei, după cum relatează surse web, au crezut inițial că micuța suferă de o tumoră. Pacienta a ajuns însă la spitalul din orașul Pisco cu o umflătură abdominală enormă care a fost asociată apoi cu o sarcină bine avansată, care era deja în derulare de aproximativ 6 luni.
Primul punct îndoielnic se referă la vârsta raportată de sursele web: Lina Medina ar fi avut doar 5 ani.
Când vine vorba de gestație, știința medicală pleacă de la o presupunere dovedită și fără echivoc: nicio femeie nu poate rămâne însărcinată înainte de menarha, adică înainte de dezvoltarea completă a sistemului ei ovarian.
Sosirea menstruației, deci menarha (care este prima menstruație a unei femei), marchează trecerea de la vârsta nefertilă (sau infantilă) la vârsta fertilă.
Este greu de crezut că o fetiță de 5 ani s-ar putea să-și fi dezvoltat deja sistemul ovarian complet și adecvat până când apare menarha: vârsta medie a menarhei feminine este de aproximativ 12 ani;
O menarhă foarte precoce poate să apară între 9 și 10 ani dar este tocmai o situație anormală definită în jargonul medical ca pubertate precoce.
Potrivit reconstrucțiilor web, părinții Linei Medina le-au mai spus medicilor că micuța a avut mai multe cicluri menstruale, cicluri care au fost întrerupte aproximativ 7 luni (timp corespunzător vârstei gestaționale).
În urma acestor narațiuni găsite online, ar trebui să concluzionam că Lina Medina ar fi ajuns la pubertate pe la 3 sau 4 ani.
Lina Medina ar fi născut la Lim, pe 14 mai 1939, întâmplător nașterea s-ar fi petrecut chiar de Ziua Mamei (care în acel an cădea pe 14 mai). O notă romantică într-o poveste tragică? E greu de spus, conform surselor propuse online, tatăl copilului a rămas mereu necunoscut.
Mama-copil nu ar fi dezvăluit niciodată numele persoanei responsabile de sarcina ei și nici circumstanța în care a rămas însărcinată.
Ei bine, această omisiune lasă loc și multor îndoieli: povestea, dacă ar fi adevărată, ar fi pe bună dreptate catalogată drept grav traumatizantă pentru o fetiță de 5 ani. Este aproape de neconceput că fetița nu a cedat niciodată unei izbucniri eliberatoare.
Mai mult, sarcina unui copil atât de mic ar fi dat de înțeles scenariul unei infracțiuni care necesita neapărat anchetă.
Și aici trebuie să revenim din nou la sursele web care comunică sumar că tatăl Linei Medina a fost întemnițat sub acuzația de incest, dar foarte curând a fost eliberat din lipsă de probe împotriva lui.
Sunt menționate numele a 2 medici: Edmundo Escomel, considerat unul dintre cei mai buni medici și cercetători din Peru, și Gerado Lozada, medic șef la spitalul Pisco la acea vreme, care a fost primul care a tratat-o pe Lina Medina. Dar confirmarea veridicității relațiilor dintre acești medici și aventură este aproape imposibilă fie și doar pentru timpul care a trecut de atunci și acum.
Există o singură fotografie online care o înfățișează pe Lina Medina însărcinată, toate celelalte imagini o imortalizează alături de „pretinsul ei copil”.
Imaginea gestației nu este clară, fața bebelușului nu este perfect vizibilă și nu există anumite elemente capabile să elimine complet posibilitatea ca fotografia să nu fi fost retușată.
O fetiță de 5 ani poate cântări în medie între 15 și 20 kg.
În timpul sarcinii sacul gestational, lichidul amniotic și fătul dezvoltă o greutate de aproximativ 68 kg concentrată pe burtă;
În mod normal fotografia unei femei însărcinate la sfârșitul sarcinii dezvăluie o axă a corpului deplasată înainte și nu înapoi.
Având în vedere relația dintre greutatea corporală a copilului și greutatea burticii sale, este foarte greu de crezut că fotografia propusă este reală. Spatele nu pare a fi aliniat cu picioarele și forma burtei în sine pare foarte anormală.
Aceleași surse web ar dezvălui, de asemenea, că a fost o radiografie care a confirmat sarcina Linei Medina.
Evident, o radiografie și nu o ecografie. La acea vreme, aparatura radiologică era mult mai puțin avansată decât în prezent și emisia undelor era mult mai violentă, necontrolată și invazivă decât acum.
Este credibil că expunerea directă la raze X (care erau de fapt îndreptate spre abdomenul fetiței) nu a afectat sănătatea copilului nenăscut?
În sfârșit, trebuie adăugat că aceleași surse web raportează vestea unei biopsii a ovarelor Linei Medina efectuată pe o probă prelevată în momentul operației cezariane.
Acest test ar fi confirmat maturitatea ovariană deplină a bebelușului. Dar nicio sursă web nu însoțește știrea la o certificare concretă și dovedită a evenimentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-un videoclip postat pe...
Cunoscuta artistă Theo Rose și...
Când regele Carol al III-lea...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...