Abilitatea ascunsă a copiilor cu inteligență emoțională: Pe măsură ce o dezvoltă, devin mai pregătiți să facă față provocărilor
Data publicării:
Potrivit a doi experți americani în educație și dezvoltare emoțională, există o caracteristică cheie a inteligenței emoționale care trece adesea neobservată la copii. Vă spunem ce este și cum să o predați copiilor voștri.

Inteligența emoțională este o comoară care poate fi cultivată încă din copilărie, oferindu-le tinerilor instrumente prețioase pentru a naviga cu succes prin viață. Pe măsură ce copiii dezvoltă această abilitate, devin mai pregătiți să facă față provocărilor, problemelor și dificultăților care pot apărea în calea lor.

Această inteligență nu doar le permite să rezolve conflicte într-un mod constructiv, ci și să recunoască și să înțeleagă diferitele sentimente și emoții pe care le experimentează în viața de zi cu zi. Alyssa Blask Campbell, specialist în parenting și dezvoltare emoțională, alături de Lauren Staubel, profesor de educație timpurie la Bunker Hill Community College din Statele Unite, au adus în atenție caracteristicile esențiale ale copiilor cu inteligență emoțională, precum conștientizarea de sine, autoreglarea și automatizarea.

Cu toate acestea, există o altă abilitate fundamentală care merită atenția noastră: empatia. Experții subliniază că adulții, fie ei părinți, îngrijitori sau profesori, au un rol esențial în ajutarea copiilor să învețe și să dezvolte inteligența emoțională. Pentru a cultiva această abilitate adesea trecută cu vederea, aceștia recomandă mai multe strategii.

Citește și Acestea sunt lucrurile pe care NU ar trebui să le faci niciodată pentru copiii tăi. Specialiști: „Așa îi creștem autonomi și autosuficienți”

Cum dezvolți empatia la copii

Cheia dezvoltării empatiei la copii constă în a-i învăța să își îndrepte atenția către alte perspective și să își recunoască propriile emoții. Conform experților Blask și Stauble, acest proces necesită o abordare sensibilă:

Valoarea altor perspective: Dacă doriți să cultivați empatia la copilul dumneavoastră, este vital să acordați importanță altor puncte de vedere, indiferent cât de diferite ar putea fi de ale voastre. Este important să înțelegeți că a lua în considerare o altă perspectivă nu înseamnă a vă abandona propria viziune, ci mai degrabă a îngriji și a oferi spațiu acestor diferențe. Astfel, în loc să argumentați perspectiva copilului, arătați-i că o considerați valabilă.

Identificarea emoțiilor: Un pas important în dezvoltarea empatiei este să învățați copilul să identifice și să înțeleagă propriile emoții, dar și emoțiile altora. Dacă copilul dumneavoastră este supărat, de exemplu, puteți folosi o strategie eficace prin care să vă exprimați propriile emoții cu voce tare și să amintiți o situație din trecut când ați simțit la fel. Acest lucru îi va învăța să empatizeze cu emoțiile altor persoane, indiferent de cauza acestora.

Expresii de înțelegere: Utilizați expresii precum „înțeleg”, „știu prin ce treci” sau „este foarte greu”. Aceste cuvinte simple pot ajuta la stabilirea unei conexiuni emoționale puternice cu copilul dumneavoastră. Aceasta este o componentă cheie în dezvoltarea empatiei și a inteligenței emoționale a acestuia.

În învățarea empatiei, este esențial să se creeze un mediu în care copilul se simte înțeles și susținut. Prin aplicarea acestor metode și prin recunoașterea valorii diferitelor perspective și a emoțiilor, puteți contribui la dezvoltarea abilităților empatice ale copilului dumneavoastră.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  copil  empatie  inteligenta emotionala  parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel