Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Într-un articol recent de pe CNBC, colaboratoarea la The Drew Barrymore Show și autoarea unor cărți precum „The 5 Principles of Parenting”, argumentează că perioada extinsă de cercetare și studiu despre creșterea copiilor îi oferă o înțelegere profundă a impactului unei anumite aptitudini: eficacitatea interioară, sau, cum o numește ea, „inner efficacy”.
Potrivit explicațiilor psihologului, eficacitatea interioară reprezintă „credința unui individ în propria capacitate de a face ceea ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele”. Pentru a aduce acest concept din sfera teoretică în cea practică, Pressman oferă un exemplu concret: „Stima de sine ar putea spune: «Sunt uimitor!». Dar eficacitatea interioară spune: «Am ceea ce este necesar pentru a rezolva acest lucru și pentru a realiza ceea ce mi-am propus»”.
Conform opiniei sale, copiii care își dezvoltă și își întăresc sentimentul de eficacitate interioară sunt mai predispuși să se auto-provoace și să depună eforturi. Potrivit profesorului clinic asistent din Divizia de Sănătate Comportamentală a Departamentului de Pediatrie din cadrul Școlii de Medicină Icahn de la Spitalul Mount Sinai, acești copii, „în loc să dea vina pe circumstanțe externe sau pe o presupusă lipsă de talent pentru eșecurile lor, se vor concentra asupra factorilor care se află sub controlul lor”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
În abordarea eficacității interioare, Aliza Pressman evidențiază patru surse esențiale, conform cercetărilor în domeniu:
Experiența: Pressman subliniază importanța „a face lucrurile bine” pentru dezvoltarea acestei aptitudini. Totuși, experta avertizează că provocarea copiilor la nivelul potrivit este esențială; forțarea lor în experiențe educaționale pentru care nu sunt pregătiți poate fi contraproductivă.
Efectul de oglindă: Copiii învață prin observare și modele comportamentale, având exemple în jurul lor. Este important ca aceștia să vadă alte persoane similare cu ei, în cel puțin anumite aspecte (cum ar fi vârsta, rasa sau etnia, identitatea de gen, interese), atingând obiective similare.
Mementouri și întăriri: Pressman evidențiază importanța de a aminti copiilor de momentele lor de comportament pozitiv și de lucruri bine făcute. Aceste amintiri contribuie la crearea unui sentiment de competență și optimism în ei, esențial pentru dezvoltarea unei mentalități de creștere și a unei încrederi în sine.
Senzația de calm: Eliminarea stresului din mediul cotidian al copiilor este importantă pentru dezvoltarea eficacității interioare. Pressman subliniază că starea de stres sau anxietate poate împiedica capacitatea copiilor de a acționa eficient în fața provocărilor. Învățarea de tehnici de calmare, cum ar fi respirația conștientă, poate fi de mare ajutor în dezvoltarea acestei aptitudini și a concentrării.
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Alize Pressman oferă patru sfaturi cheie pentru a ajuta adulții să îi sprijine pe copii în dezvoltarea eficacității interioare, o abilitate crucială în creșterea și succesul lor:
Provocarea în domenii dificile: Încurajați-i pe copii să se angajeze în activități la care nu sunt neapărat buni sau în care nu au succes imediat, pentru a le stimula capacitatea de efort și perseverență.
Critica constructivă: Fiți atent la modul în care oferiți feedback. „Încercați să reformulați, să schimbați întrebarea, să clarificați instrucțiunile și să revizuiți abilitățile învățate anterior”, sfătuiește Pressman, pentru a sprijini o creștere și îmbunătățire continuă.
Întărire și laudă autentică: Pressman subliniază importanța de a întări și lăuda copiii atunci când merită. „Spuneți-le copiilor când recunoașteți efortul lor real, perseverența, creativitatea, independența și competența”, recomandă ea. Este important să fim specifici în feedback-ul nostru, astfel încât copiii să înțeleagă exact ce aspecte ale lor sunt apreciate și întărite.
Dezvoltarea strategiilor: Oferiți copiilor suport în dezvoltarea unor strategii eficiente pentru a-și atinge obiectivele. „Ajutați-i să înțeleagă diferența dintre acțiune și rezultat”, explică Pressman. „Când copiii înțeleg că eșecurile lor nu sunt determinate de limite permanente, se deschide calea către succesul viitor”, adaugă ea.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.