Abilitățile esențiale pe care fiecare părinte ar trebui să le dezvolte la copilul său pentru a deveni un adult independent
Data publicării:
Te-ai întrebat vreodată dacă copilului tău îi lipsesc trei abilități esențiale pentru a deveni un adult independent? Un psiholog explică trei tehnici care pot face diferența.

Planificarea, organizarea și gestionarea timpului sunt competențe esențiale pe care copiii le au de învățat. Deși școala contribuie la dezvoltarea unor abilități academice, nu oferă cursuri specifice despre organizare sau concentrare, notează Liz Nissim-Matheis, psiholog, în Psychology Today.

SURSA FOTO: freepik.com @pixelstudio

Din acest motiv, părinții sunt cei care trebuie să intervină și să ajute copiii să stăpânească aceste abilități, începând cu gestionarea timpului pentru teme.

Citește și Așteptările nerealiste pe care le pot avea părinții de la copii. Psiholog: „Atenție! Pot deveni dăunătoare!”

De ce durează atât de mult temele?

Ai impresia că temele copilului tău durează ore în șir, fără rezultate notabile?

Mulți părinți se confruntă cu această problemă. Motivul, potrivit specialistului, este lipsa abilităților de concentrare, organizare și rezistență la frustrare. Însă există soluții.

Iată trei metode recomandate pentru a îmbunătăți aceste competențe!

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

#1 Metoda „corpului dublu”

Această metodă presupune să devii un model pentru comportamentul pe care vrei să-l vezi la copilul tău. Dacă acesta are dificultăți în a se concentra, stai lângă el în timp ce își face temele și lucrează la ceva propriu sau citește.

Este posibil ca, la început, să se uite la tine, dar dacă tu rămâi concentrat, va începe și el să-și focalizeze atenția.

„Nu este nevoie să te implici direct în ceea ce face. Simplul fapt că ești acolo îl poate ajuta să rămână concentrat. Unii copii se simt mai în siguranță știind că cineva este alături de ei”, explică psihologul.

#2 Fără telefoane și alte distrageri

„Distragerile sunt peste tot, iar notificările telefonului pot ruina concentrarea într-o clipă”, avertizează psihologul. Creează un spațiu dedicat studiului, fără ecrane sau alte dispozitive, toate fiind puse pe modul silențios.

„Când începe timpul pentru teme, adună toate telefoanele și așază-le într-o altă cameră. Reamintește-i copilului că notificările vor fi acolo și după ce termină, dar pentru moment, temele sunt prioritatea”, recomandă specialistul.

#3 Gestionarea timpului cu un cronometru

O metodă eficientă pentru a dezvolta simțul timpului este utilizarea unui cronometru. Întreabă copilul cât crede că îi va lua să finalizeze o sarcină și setează cronometrul conform estimării sale. Când timpul expiră, verificați împreună progresul.

„Exercițiul îi ajută pe copii să înțeleagă cât timp necesită de fapt diverse activități. Scopul nu este să îi judeci dacă nu termină la timp, ci să-i ajuți să-și dezvolte conștientizarea și gestionarea timpului”, explică psihologul.

Dacă copilul preferă, temele pot fi împărțite în sesiuni mai scurte, cu pauze între ele. Această abordare ajută la organizare, reduce frustrarea și face procesul mai plăcut.

Prin aplicarea acestor metode, vei observa progrese semnificative în capacitatea copilului tău de a se organiza și de a rămâne concentrat, pregătindu-l pentru o viață mai independentă și mai bine gestionată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel