„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Un nou studiu realizat de prestigioasa Universitate din Cambridge ar putea oferi o perspectivă nouă.
Cercetătorii au descoperit că o anumită activitate, practicată regulat în timpul liber, poate fi extrem de benefică pentru dezvoltarea copilului.
Ce activitate este aceasta și care sunt beneficiile ei?
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Copiii care au început să citească de mici și au practicat lectura ca activitate de agrement, cu regularitate și pasiune, au cele mai mari șanse de a reuși la școală. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de Universitatea Cambridge din Regatul Unit.
Cercetarea, desfășurată pe un eșantion de peste 10.000 de adolescenți, a analizat o gamă largă de date, inclusiv interviuri clinice, teste cognitive, evaluări mentale și comportamentale, precum și scanări ale creierului.
Astfel, au fost comparați tinerii care au început să citească între 2 și 9 ani cu cei care au început mai târziu sau nu citesc deloc.
Concluzia studiului este că lectura de plăcere este esențială pentru dezvoltarea cognitivă a copilului.
Spre deosebire de limbajul vorbit, care se dezvoltă rapid și natural la copiii mici, lectura este o abilitate dobândită prin învățare explicită.
Cercetările arată că adolescenții care au practicat lectura ca hobby în copilărie au obținut rezultate mai bune la testele cognitive. Aceștia aveau o memorie mai bună, învățau mai repede informațiile verbale și își dezvoltau mai ușor abilitățile de exprimare. De asemenea, s-a observat că performanțele lor școlare erau superioare celor ale colegilor care citeau rar sau deloc.
„În timpul copilăriei și adolescenței, creierul nostru este în plină dezvoltare, fiind o perioadă importantă pentru adoptarea comportamentelor care susțin dezvoltarea cognitivă și promovează sănătatea mentală”, explică profesorul Barbara Sahakian, liderul studiului.
SURSA FOTO: freepik.com @ulkas
Cititul nu este benefic doar pentru dezvoltarea abilităților cognitive, ci are și un impact major asupra sănătății mintale a copiilor.
Cercetările au evidențiat acest lucru prin scanările creierului participanților care au început să citească de la o vârstă fragedă. Zonele cerebrale legate de comportament, atenție și sănătate mintală erau mai dezvoltate la acești copii comparativ cu cei care nu citeau.
Acești tineri au arătat semne de bunăstare mentală mai bune, niveluri mai scăzute de stres și depresie, o durată de atenție mai mare și mai puține probleme de comportament, precum agresivitatea sau încălcarea regulilor.
„Nu există nicio îndoială că lectura de plăcere din copilărie este asociată cu performanțe cognitive superioare și o bunăstare mentală îmbunătățită în adolescență”, afirmă dr. Sahakian.
Mai puțin timp petrecut în fața ecranelor: copiii care încep să citească devreme utilizează mai puțin smartphone-urile în adolescență.
Calitate mai bună a somnului.
O viață socială împlinită: acești copii își fac mai ușor prieteni în rândul colegilor de clasă.
„Lectura stimulează gândirea și creativitatea, crește empatia și reduce stresul. Pe lângă acestea, am găsit dovezi semnificative că este legată de factori importanți de dezvoltare la copii, îmbunătățindu-le cunoașterea, sănătatea mintală și structura creierului, care sunt fundamentale pentru învățare și bunăstare viitoare”, adaugă directorul cercetării.
Timpul optim de citit ar trebui să fie de aproximativ 12 ore pe săptămână.
De asemenea, cercetătorii recomandă încurajarea activităților sportive în aer liber și a interacțiunilor sociale pentru dezvoltarea generală a copilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...