„Această afirmație pe care părinții o consideră un compliment cu siguranță NU ar trebui spusă copilului”, potrivit unui psiholog
Data publicării:
Mulți părinți folosesc această frază pentru a evidenția abilitățile copilului lor.

Deși mulți părinți cred că spunând „el/ea este atât de matur/ă pentru vârsta lui” oferă un compliment copilului lor, acest lucru ar putea avea repercusiuni nedorite, conform unui specialist.

Mulți părinți folosesc această frază pentru a evidenția abilitățile copilului lor, însă psihologul Justin Vafa William avertizează că în spatele acestui compliment se ascunde o complexitate mai mare, notează parents.fr. Potrivit lui William, etichetarea unui copil ca fiind „mai matur pentru vârsta lui” ar putea avea consecințe negative, cum ar fi determinarea copilului să creadă că ceva este în neregulă cu el.

Riscul? 

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

Există riscul ca atunci când un copil primește în mod constant complimentul că este mai matur decât vârsta sa, să fie împins către fenomenul de parentificare, care implică asumarea prematură a responsabilităților parentale față de părinți sau frați și surori, atât la nivel fizic, emoțional cât și psihic.

Psihologul Justin Vafa William explică că acest lucru poate fi deosebit de dăunător, deoarece văzându-se pe ei înșiși ca fiind mai maturi, copiii ar putea începe să-și asume aceste responsabilități în mod excesiv de devreme.

Această afirmație, aparent inofensivă, poate determina și copiii să creadă că cresc prea repede, iar în cel mai rău caz, să nu mai fie capabili să se bucure de perioada copilăriei.

Mai mult, conform psihologului, prin folosirea acestui compliment, le negăm copiilor capacitatea de a trăi această perioadă fără griji, în care pot învăța, se pot dezvolta, pot greși și pot învăța din acele greșeli.

Consecințele la vârsta adultă?

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Consecințele la vârsta adultă pot fi semnificative, conform unui consilier profesionist citat de HuffPost. Utilizarea repetată a expresiei „matur pentru vârsta lui” în legătură cu copiii poate influența modul în care ei interacționează cu ceilalți și cum își gestionează emoțiile și nevoile.

Există riscul ca acești copii, deveniți adulți, să aibă dificultăți în a-și exprima nevoile sau în a cere ajutor atunci când este necesar. Ei ar putea să minimalizeze sau să respingă propriile lor sentimente și să întâmpine dificultăți în stabilirea limitelor sau în gestionarea sănătății mintale.

Prin urmare, psihologul Justin Vafa William îndeamnă părinții să evite folosirea acestui tip de compliment și să încurajeze în schimb comportamente specifice, cum ar fi independența, dar să le amintească mereu copiilor că pot cere ajutor oricând au nevoie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel