„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
Spre exemplu, studiul Harvard privind dezvoltarea adulților a descoperit că oamenii fericiți au câteva trăsături comune: sunt buni la rezolvarea conflictelor, fac exerciții fizice frecvent și mențin relații pozitive.
Dr. Robert Waldinger, directorul studiului și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, a discutat recent despre aceste concluzii în podcastul lui Simon Sinek, „A Bit of Optimism”, notează cnbc.com.
Întrebat ce îi caracterizează pe cei mai fericiți oameni în adolescență și tinerețe, Waldinger a răspuns: „Le pasă să facă o diferență în lume și le pasă de lume”.
Chiar dacă scopurile lor se schimbă pe parcursul vieții, Waldinger observă că această preocupare de a contribui rămâne constantă: „Oamenii care păstrează această aspirație rămân implicați în viață. Și cred că acesta este secretul lor.”
SURSA FOTO: freepik.com @vkstudio
Acest punct de vedere este susținut și de experții în longevitate și fericire, care subliniază cât de important este să ai un scop pentru a te bucura de o viață satisfăcătoare și împlinită. Waldinger face referire la conceptul lui Erik Erikson despre „generativitate versus stagnare” în dezvoltarea adulților.
„Generativitatea înseamnă dorința de a face parte din ceva mai mare decât tine însuți”, explică Waldinger. „Poate fi ideea: Vreau să cresc copii, vreau să îndrum oameni sau vreau să contribui la ceva care depășește nevoile mele personale.”
Pe de altă parte, stagnarea este opusul generativității și implică o senzație de blocaj și lipsă de sens.
Persoanele care aleg generativitatea în locul stagnării, mai ales pe măsură ce trec prin diferite etape ale vieții, sunt acelea care, la final, privesc înapoi cu mai puțin regret și cu un sentiment mai profund că „viața mea a fost una suficient de bună”, concluzionează Waldinger.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Fiecare copil are talente...
În era digitală, unde...
Curiozitatea este motorul...
Încrederea în sine este una...
Succesul nu este doar o...
Dragostea și afecțiunea sunt...