Acest test psihologic, dezvoltat de cercetători, îți spune dacă relația ta este cu adevărat sănătoasă sau, din contră, este toxică
Data publicării:
Vorba „dragoste toxică” e tot mai des întâlnită, dar cum îți dai seama dacă relația ta chiar este așa? Un experiment psihologic, surprinzător de simplu, poate aduce mai multă claritate.

În orice cuplu există atât momente frumoase, cât și perioade tensionate. Este ceva absolut normal. Însă vine un moment în care merită să ne întrebăm: „Este această relație sănătoasă pentru mine?” sau „Sunt cu adevărat fericit?”

Mulți oameni ajung să-și pună aceste întrebări. Răspunsul nu este mereu ușor de găsit, dar un experiment creat de psihologi de la Universitatea din Stockholm oferă un punct de pornire valoros.

Este vorba despre Scala Valentine, un test simplu care ajută la evaluarea stării unei relații de cuplu.

Publicat în revista Cognitive Behavior Therapy, testul a fost conceput pentru a oferi o analiză rapidă și clară a dinamicii dintre doi parteneri, notează parents.fr. Scopul? Să ajute oamenii să înțeleagă dacă relația lor le aduce împlinire sau, dimpotrivă, îi afectează negativ.

CITEȘTE ȘI Cuplurile karmice – cum te influențează ce-ai moștenit de la părinți și bunici în relațiile de cuplu. Radu Leca: „Sunt parteneri care își fac rău cu bucurie”

Un chestionar care poate deschide o conversație sinceră în cuplu

SURSA FOTO: freepik.com @DC Studio

Acest test propune o abordare bazată pe elementele importante ale unei relații sănătoase: calitatea comunicării, încrederea și modul în care sunt gestionate conflictele.

Deși comunicarea este piatra de temelie într-un cuplu, ea devine adesea disfuncțională. Partenerii se pot concentra prea mult pe ton, pe alegerea cuvintelor sau pe poziția adoptată în timpul conflictelor, pierzând din vedere esențialul.

Unii așteaptă chiar un conflict pentru a aduce în discuție subiecte importante, care ar fi putut fi tratate cu calm și empatie.

În timp, aceste situații pot eroda relația, slăbesc încrederea reciprocă și nasc resentimente. Astfel, devine tot mai greu pentru unii parteneri să-și exprime sincer emoțiile și nevoile.

Un studiu sub formă de raport

Acest chestionar face parte dintr-un studiu care analizează mai mulți factori cheie: calitatea interacțiunilor, capacitatea de a depăși conflictele, nivelul de satisfacție zilnică și frecvența gândurilor negative legate de relație.

Fiecare întrebare se notează pe o scală de la 1 la 10.

Interpretarea este simplă:

Dacă obții un scor total de 21 sau mai mult, relația este considerată satisfăcătoare.

Dacă scorul este mult sub 21, este posibil să te afli într-o relație toxică sau dezechilibrată.

Dă click aici pentru a accesa testul (în limba engleză).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Tabla înmulțirii în clasa a II-a? Prof Claudia Chiru spune STOP și explică metoda care funcționează: „Îi las să se chinuie un pic. Apoi o cer cu disperare. Și o învață într-o săptămână!” / VIDEO

„Oare nu putem reveni la matematica de modă veche?” Un tată copleșit de o temă de clasa I cere ajutor online: „Un copil de 7 ani poate să înțeleagă întrebarea asta?”

Studiu: Copiii care primesc asta între 5 și 10 ani au șanse mai mari să fie de succes când vor fi adulți

Trendul de pe TikTok care îi scoate din minți pe profesori. Cum o expresie virală a devenit în școli un semn de tachinare și lipsă de respect: „Elevii o folosesc în orice situație”

pixel