Acesta este cel mai dificil lucru în parenting, potrivit unui psiholog: „Mulți părinți cred că e perioada bebelușeniei”
Data publicării:
Martha Deiros Collado, psiholog specializat în copii și parenting, explorează ceea ce consideră a fi una dintre cele mai mari provocări pentru părinți.

Mulți oameni cred, înainte de a deveni părinți, că perioada bebelușului este cea mai dificilă. Lipsa altor mijloace de comunicare decât plânsul și nopțile incomplete contribuie la epuizarea părinților.

Totuși, Martha Deiros Collado susține că adevărata provocare apare în relația cu trecerea timpului.

„A fi părinte este greu, iar motivele sunt numeroase. Însă o provocare care revine constant în cabinetul meu de terapie și de care niciun părinte nu poate scăpa este timpul”, explică ea pe contul său de Instagram, conform parents.fr.

Citește și Un expert în traumele copilăriei „IMPLORĂ” părinții să NU mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!”

Timpul, o resursă insuficientă

Pentru părinți, este dificil să își vadă copilul crescând rapid fără a putea profita întotdeauna de aceste momente din cauza programului încărcat.

„Fie că monitorizezi înălțimea copilului tău, observi schimbările trăsăturilor sale sau te uiți cum crește în dimensiune, timpul pare să treacă prea repede”, spune psihologul.

SURSA FOTO: freepik.com @user33154880

Când timpul încetinește

Pe de altă parte, există momente când timpul pare să stea în loc, mai ales în perioade de criză.

„Câteodată, timpul încetinește, cum ar fi atunci când trecem printr-o criză mare, când durează o veșnicie să mănânce două guri de prânz sau când sunt bolnavi, iar fiecare moment al zilei pare să dureze dublu”, explică ea.

Presiunea timpului

Gestionarea timpului este o provocare pentru toți părinții. Programul zilnic – ora de trezire, micul dejun, timpul petrecut la școală sau cu transportul – aduce o presiune constantă. La acestea se adaugă parametrii legați de responsabilitățile profesionale.

„Timpul poate deveni o presiune când trebuie să ieși din casă dimineața sau să-i culci seara. Iar, adesea, simți că tot nu ai suficient timp pentru tine sau pentru a fi pe deplin prezent alături de copiii tăi”, spune specialistul.

Bucuria momentelor împreună

Soluția, potrivit psihologului, este să înveți să controlezi timpul și să-l investești cu intenție.

„Timpul nu te definește ca părinte. Ceea ce contează cu adevărat este cum alegi să îți petreci timpul alături de copiii tăi. Nu vei regreta niciodată că ai fost prezent, indiferent cât de greu a fost în acel moment”, încheie Martha Deiros Collado.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel