Acneea bebelușului: Care sunt cauzele și cum se tratează
Data publicării:
Pielea nou-născutului este delicată și moale. Cu toate acestea, în primele zile de viață, pe fața bebelușului poate părea acneea, provocând îngrijorare și anxietate noilor părinți. Deși unele dintre ele se rezolvă de la sine, altele necesită un tratament specific. Vă spunem mai multe în acest articol.

Pielea bebelușului se adaptează la viața din afara uterului și, în această perioadă, apar leziuni care tind să se rezolve de la sine în timp. 

Acneea bebeluşilor se împarte în acneea neonatală, care afectează copiii în primele săptămâni de viaţă şi acneea infantilă, care durează mai mult timp – până la câteva luni.

Este o boală comună, afectând până la 20% dintre nou-născuţi şi sugari și este mai frecventă la băieţi decât la fete.

Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, dar pentru că ea apare pe faţa copilului, în locurile în care el se încălzeşte (de exemplu, pe obraji atunci când doarme), medicii cred că ar putea avea legătură cu supra încălzirea copilului.

Acneea la sugari mai este numită și „pustuloză cefalică neonatală”. Este o afecțiune foarte frecventă la nou-născuți , care apare la unul din cinci copii. De obicei, aceasta dispare de la sine în primele trei luni.

2. Fotografie... (pexels-brianna-swank-1976757_94354900.jpg)

Foto: Brianna Svank/ Pexels

Miliums sunt mici chisturi albe care apar pe piele. De obicei, nu durează mult, dar provoacă îngrijorare pentru părinți. În plus, nu necesită tratament deoarece se rezolvă de la sine după câteva săptămâni. Una dintre cauzele atribuite acestuia este că celulele moarte ale pielii rămân prinse sub ea și formează chisturi.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică poate afecta scalpul, precum și alte zone și implică mâncărime, descuamarea pielii și inflamație. În plus, poate fi găsit în zone cu o concentrație mare de glande sebacee active, cum ar fi scalpul, linia T a feței și urechile.

Prin urmare, este o afecțiune a pielii în cea mai mare parte autolimitată , cronică, solzoasă, care apare între a treia săptămână și primele două luni de viață. La examenul fizic, constatările includ acumularea de solzi galbeni pe frunte și scalp.

Sudamina, vezicule sudoripare

Sudamina apare secundar blocării ductelor glandelor sudoripare. În special la nou născut, la nivelul structurii tegumentului, glandele sudoripare sunt imature.

Produsul de secreţie al acestor glande exocrine (transpiraţia) nu poate fi eliminat corect şi se acumulează blocând canalele (ductele) prin care ar trebui să se excrete şi, uneori, aceste ducte se „rup“ permiţând acumularea sudorii în diferite structuri ale dermului.

Fenomenul acesta este facilitat de temperatură şi umiditatea ridicate precum şi de îmbrăcămintea ocluzivă (supraîmbrăcarea, haine prea strâmte, materiale sintetice), care vor provoca secreţie sudorală în exces şi, secundar, exacerbarea procesului descris anterior. Secreţia sudorală, în loc să se evapore, se va acumula sub epiderm determinând apariţia inflamaţiei şi erupţiei sudaminiforme.

Aspectul este al unei iritații – erupţie micropapuloeritematoasă, localizată în special la nivelul gâtului, umerilor, axile şi zone de flexie şi a toracelui anterior, însă poate afecta şi tegumentul feței, dar şi al extremităților.
3. Fotografie... (pexels-norman-tatil-18329837_59772900.jpg)

Foto: Norman Tatil/ Pexels

Eczema atopică

Dermatita atopică este o afecțiune cronică și obișnuită a pielii care poate modifica semnificativ calitatea vieții persoanelor care suferă de ea și a membrilor familiei acestora. Caracteristica principală este mâncărimea intensă a suprafeței pielii, care duce la traumatisme ale pielii și tulburări notabile de somn.

Tulburarea pare să fie rezultatul interacțiunii complexe dintre defectele funcției de barieră a pielii, dereglarea sistemului imunitar și agenții de mediu și infecțioși.

Măsuri pentru prevenirea acneei 

Sunt multiple recomandări pentru a evita apariția leziunilor pe pielea bebelușului. Unele dintre ele pot fi ușoare și foarte eficiente:

- Băi cu apă caldă: La baie este bine să utilizaţi geluri care nu usucă pielea. Dacă pielea bebeluşului este bine hidratata, ea se va regenera mai repede, aşa că este bine să cumpăraţi o loţiune de corp de bună calitate. Durata de clătire ar trebui să fie, de asemenea, scurtă și nu ar trebui să existe frecare în timpul uscării cu prosopul.

- Evitați expunerea la soare: copiilor sub 6 luni li se interzice expunerea la soare. Pentru copiii mai mari este necesar să se folosească o protecție adecvată.

- Îmbrăcăminte adecvată: Alegerea hainelor din bumbac sau fibre naturale ajută la prevenirea reacțiilor alergice sau a iritațiilor la suprafața pielii copiilor. Şi nu uitaţi să folosiţi un detergent lichid delicat pentru spălarea hainelor micuţului.

- Evitați anumite produse: Nu este recomandabil să aplicați pe fața bebelușului produse care pot provoca blocarea glandelor sebacee.

Tratamentul acneei

Cei mai mulţi dermatologi recomandă ţinerea sub observaţie a copilului şi spălarea feţei acestuia cu un săpun delicat.

Pentru acneea infantilă nu se prescrie nici un unguent sau antibiotic, trebuie pur şi simplu să aşteptaţi. De regulă, aceasta dispare spontan după câteva săptămâni sau luni.

În cazul în care nu se întâmplă acest lucru sau afecţiunea este foarte gravă va fi nevoie să consultaţi un dermatolog şi chiar un endocrinolog. O agravare a bolii poate indica tulburări hormonale la copil.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Varste si etape

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel