Amenințarea pe care NU ar trebui să o mai spui niciodată copilului, conform unui terapeut: „E cel mai mare coșmar pentru el!”
Data publicării:
Există o situație recurentă care poate provoca crize copiilor și care este dificil de gestionat pentru părinți: plecarea dintr-un loc în care copilul se distrează. Un terapeut sugerează înlocuirea amenințărilor cu o comunicare clară. 

Când vine timpul să părăsiți parcul sau petrecerea de aniversare a unui prieten, copilul tău nu este întotdeauna dispus să te urmeze.

Uneori, îți poți pierde răbdarea și simți nevoia să-l presezi să respecte limita pe care ai stabilit-o clar. Astfel, situația poate degenera într-o criză.

„Cum putem învăța copiii să părăsească un loc distractiv fără să avem parte de o criză de fiecare dată? Cheia: stabilirea limitelor. După primele două avertismente, mențineți cu încredere limita, îndepărtându-vă ușor copilul și ajutându-l să ajungă acasă”, sugerează Deena Margolin, terapeut specializat în parenting, conform parents.fr.

Pe de o parte, Deena Margolin recomandă să renunți la celebra amenințare de a-i spune copilului tău că pleci fără el, pentru că nu vrea să se conformeze.

„Hai să nu mai spunem: `Bine, plec fără tine, pa`. Copilul tău încă se joacă și te ignoră. Începi să pleci și el continuă să te ignore. Începe să te privească plecând cu un ochi. În cele din urmă, tu pleci și el strigă `nu` și fuge la tine. Deci, atunci, a funcționat, dar îi transmiți și mesajul că, dacă nu te ascultă, poți să-l lași singur – cel mai mare coșmar pentru un copil: să-și piardă părinții”, explică specialistul.

Comunicare clară și acțiune consecventă

SURSA FOTO: freepik.com @oksix

Pe termen lung, această tehnică nu va avea efectele dorite și riscă să vă rănească copilul.

Pe de altă parte, există o altă metodă care îți permite să-ți reafirmi limitele fără a lăsa copilul cu impresia că ești gata să-l abandonezi.

Dacă vrei să părăsești un loc și copilul tău te aude clar, poți încerca următoarea abordare: „Știu că este greu să pleci când te distrezi atât de bine. Vrei să te iau în brațe sau poți să mergi singur?”

În cazul în care copilul tău tot nu se conformează, poți să reiterezi această modalitate de exprimare și să acționezi concret: „Dacă copilul tău insistă să nu plece, poți să reamintești limitele și să-i spui: `Este timpul să plecăm, iar eu te voi ajuta acum`. Poți să-l duci la mașină. Este posibil să fie foarte supărat, să țipe sau să plângă, dar este în regulă și are voie să fie supărat”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Teme în vacanță: PRO sau CONTRA? Ce spun pedagogii

Nimeni nu se îndoiește că activitățile educaționale din...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Fotografie de la Anastasia Nagibina/ Pexels

Ești tată de băiat? Psiholog Daniela Gavankar: ”Toate aceste lucruri îi vor construi forța, puterea, respectul”

pixel