Antrenează-ți copiii să ia propriile decizii. Urania Cremene: Generația Z deja o face
Data publicării:
Scopul nostru, ca părinți și educatori, este să creștem copii care să poată sta pe propriile picioare, capabili să ia decizii în mod independent și responsabil. Generația Z de părinți se concentrează tot mai mult pe acest aspect, încercând să găsească un echilibru între a nu fi părinți „helicopter” — care își supraveghează excesiv copiii — și a evita abandonul emoțional prin ecrane sau alte distracții digitale. În schimb, se axează pe conectarea profundă cu copiii și predarea unor abilități esențiale de viață.

Expertul în parenting Urania Cremene subliniază că, în acest proces, părinții de azi tind să ofere copiilor o libertate mai mare în luarea deciziilor.

Uneori, poate chiar prea mare. "Încă prea mult, aș zice, că-i lasă pe copii să-și ia propriile decizii, adică îi lasă să ia decizii prea mari pe umeri prea mici", spune ea. Însă, cu ghidare adecvată și echilibrată, copiii pot fi învățați să facă alegeri pe măsura capacităților lor, într-un mod sănătos și adaptat vârstei.

1. Construirea treptată a abilităților decizionale

Ca părinți, este important să oferim copiilor oportunități de a lua decizii, dar aceste decizii trebuie să fie adecvate vârstei și dezvoltării lor cognitive. Nu putem să-i lăsăm să facă alegeri care îi depășesc, dar nici nu trebuie să le refuzăm complet acest drept. Antrenamentul decizional trebuie să înceapă cu pași mici și să crească treptat.

Sfaturi practice:

- Pentru copiii mici, oferirea a două sau trei opțiuni clare îi ajută să exerseze luarea deciziilor fără a fi copleșiți. De exemplu, „Vrei să te joci cu cuburile sau să colorezi?”.

- Pe măsură ce copilul crește, încurajează-l să gândească la consecințele fiecărei opțiuni. Întrebările de tipul „Ce crezi că se va întâmpla dacă alegi asta?” pot stimula reflecția.

2. Echilibrul între autonomie și protecție

A-i lăsa pe copii să ia decizii înseamnă, uneori, să riști să greșească. Totuși, trebuie să existe un echilibru între a le oferi această libertate și a-i proteja de decizii prea mari sau riscante pentru vârsta lor. După cum menționează Urania Cremene, copiii nu trebuie împovărați cu alegeri prea mari, care pot aduce frustrare și nesiguranță.

2. Foto: Free... (antreneaza-ti-copiii-sa-ia-propriile-decizii--urania-cremene-generatia-z-deja-o-face-1_87259100.jpg)

”Scopul este să-i învățăm să facă singuri, ca să stea bine pe picioarele lor și din fericire Generația Z asta își propune să facă cu copiii. Să se conecteze cu ei, să nu mai fie helicpter, nici să-i abandoneze pe copii pe ecrane, ci să facă lucruri împreuna și să predea abilități și atitudini în așa fel încât copiii lor să stea bine pe picioare și să-și ia propriile decizii. Încă prea mult, aș zice, că-i lasă pe copiii să-și ia propriile decizii, adică îi lasă să ia decizii prea mari pe umeri prea mici”, a spus expertul în parenting, Urania Cremene.

3. Modelarea unui comportament decizional sănătos

Copiii învață multe din ceea ce observă la părinții lor. Modul în care tu abordezi luarea deciziilor, greșelile și responsabilitatea este un exemplu puternic pentru ei. Dacă îți asumi propriile decizii și înveți din greșeli, copilul tău va învăța să facă la fel.

Sfaturi practice:

Gândește cu voce tare: Când iei o decizie importantă, explică-i copilului tău procesul tău de gândire. Acest lucru îi va oferi un model clar de analiză și evaluare.

Arată deschidere față de greșeli: Recunoaște-ți greșelile în fața copilului și discută despre ce ai învățat din ele. Acest lucru normalizează greșelile și încurajează copilul să nu se teamă de ele.

3. Foto: Free... (antreneaza-ti-copiii-sa-ia-propriile-decizii--urania-cremene-generatia-z-deja-o-face-2_71820900.jpg)

Generația Z de părinți este pe cale să schimbe modul în care copiii își dezvoltă abilitățile decizionale, concentrându-se pe conectare, echilibru și ghidare. A-i învăța pe copii să ia decizii nu înseamnă doar să le oferi libertatea de a alege, ci și să le predai arta de a reflecta, de a cântări consecințele și de a învăța din experiențe. Cu sprijinul potrivit, copiii pot deveni adulți responsabili, capabili să ia decizii solide și să navigheze cu succes provocările vieții.

Copiii trebuie să fie pregătiți pentru viață, nu protejați de ea, spunea Urania Cremene, iar în această direcție, educația decizională joacă un rol fundamental.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor / FOTO: freepik.com @prostooleh

Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința / FOTO: freepik.com@audit2006ek

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la fericirea copiilor. Părinții le trec cu vederea / FOTO: freepik.com @EyeEm

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la creșterea copiilor pozitivi. Părinții le trec cu vederea!

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!” / FOTO: freepik.com @stardnet

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!”

pixel