Aproape un sfert dintre liceenii români au încercat jocuri de noroc
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri
Un studiu scoate la ivelaă date surprinzătoare: aproape un sfert dintre liceenii români au încercat jocuri de noroc, unii chiar înainte de 14 ani.

Un studiu realizat recent de Centrul pentru Studii în Idei Politice (CeSIP), prezentat în proiectul „Betting on a Better Future”, relevă o situaţie îngrijorătoare: aproape 1 din 4 liceeni (22,4 %) cu vârste între 14 și 18 ani a participat cel puțin o dată la jocuri de noroc, iar dintre aceștia, un sfert au avut prima interacțiune încă înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

 

Citește și Adolescenții și jocurile de noroc: Un ghid pentru părinți și profesori

Ce arată datele:

Cea mai frecventă vârstă de inițiere în jocurile de noroc este în jurul vârstei de 16 ani, fiind menționată de 25,12% dintre respondenți.

Totuși, un procent aproape la fel de ridicat, 23,85%, afirmă că au avut primul contact cu aceste activități înainte de a împlini 14 ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 8 liceeni incluși în studiu a început să joace la o vârstă foarte fragedă.

Analiza citată arată că prevalența jocurilor de noroc crește odată cu vârsta, că este mult mai ridicată în mediul rural și în rândul băieților. Cei mai mulți liceeni care apelează la astfel de activități o fac „din când în când/ocazional”, fiind urmați de cei care joacă zilnic.

Aproximativ 15% dintre elevii de 14 ani spun că au practicat jocuri de noroc

Dacă aproximativ 15% dintre elevii de 14 ani spun că au practicat jocuri de noroc, ponderea jucătorilor crește la aproape 20% la 15 ani, iar după o curbă de scădere la 16 ani crește din nou la aproape 25% în cazul elevilor de 17 ani și peste 33% în rândul tinerilor de 18 ani.

„Această creștere graduală indică faptul că odată cu apropierea de vârsta majoratului, comportamentele de risc devin mai frecvente și mai normalizate”, arată autorii studiului, potrivit edupedu.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Tot mai mulți părinți aleg nume unice pentru copiii lor

În ultimii ani, se observă o tendință tot mai...


Top citite

„Vom asista la un val de demisii!” Revolta din Educație explodează: „Tot ceea ce observăm în ultimul timp este împotriva concepției pedagogice de dezvoltare a învățământului”

Ministrul Educației, despre primarii care nu decontează naveta profesorilor: „Nu e o chestie de dacă vrei sau nu, e o chestie de legalitate”

Au intrat la Medicină cu nota 5! Doar trei candidați au luat 10

Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / VIDEO

pixel