Așa reacționează părinții inteligenți emoțional atunci când copilul lor este supărat! Strategii validate științific de la un psiholog
Data publicării:
Cum să reacționezi inteligent din punct de vedere emoțional în relația cu copiii tăi? Iată practicile adoptate de părinții cu o bună inteligență emoțională, conform unui psiholog.

„Reglarea emoțională nu înseamnă doar să te calmezi atunci când sentimentele intense te copleșesc. Este abilitatea de a recunoaște și de a canaliza emoțiile într-un mod care te ajută să le gestionezi sănătos”, explică Martha Deiros Collado, psiholog specializat în lucrul cu copiii, conform parents.fr.

Inteligența emoțională se bazează pe cunoașterea propriilor emoții, identificarea lor, în special prin senzațiile pe care le generează în corp, dar și pe reglarea și exprimarea acestora.

Această abilitate reprezintă o provocare majoră pentru fiecare persoană în parte și devine și mai complexă atunci când trebuie transmisă copiilor.

SURSA FOTO: freepik.com @gaudyirina

„Nu este nevoie să fim perfecți. Furia, de exemplu, este o emoție care ne cere să fim înțelegători cu noi înșine și cu copiii noștri. Ea transmite adesea mesaje importante despre durere și suferință, greu de perceput uneori.

Totuși, dacă ne arătăm empatici și acceptăm această emoție, furia poate fi transformată în ceva mai constructiv, precum asertivitatea – atât pentru copiii noștri, cât și pentru noi”, explică psihologul.

Atunci când copilul tău trece printr-o furtună emoțională, inteligența ta emoțională te ajută să îți păstrezi rolul de părinte.

Iată cinci comportamente care reflectă o inteligență emoțională bine dezvoltată!

#1 Nu pedepsi emoțiile

„Nu pedepsi furia. Consider-o, mai degrabă, o oportunitate de a preda abilități”, explică psihologul.

Părinții inteligenți emoțional acceptă că emoțiile transmit informații importante despre noi și despre modul în care percepem lumea.

Pentru copii, aceste emoții, deși pot părea o furtună, sunt o sursă valoroasă de învățare.

#2 Stabiliți limite

„Concentrează-te mai întâi pe siguranță. Este în regulă să te simți furios, însă a lovi, a striga cuvinte răutăcioase sau a fi distructiv nu este acceptabil”, explică psihologul.

Părinții inteligenți emoțional respectă limitele sănătoase în relația cu copiii lor. În acest fel, copiii învață să respecte la rândul lor aceste limite.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

#3 Dezvoltă vocabularul emoțiilor

„După ce furtuna emoțională a trecut, învață-l pe copil vocabularul emoțiilor. Ajută-l să găsească cuvinte care să exprime furia și să-și îmbogățească vocabularul emoțional: de exemplu, frustrare, enervare, iritare, furie, ‘a vedea roșu’”, sugerează psihologul.

#4 Învață-l să își regleze emoțiile

„Lucrul asupra respirației, atingerea liniștitoare, mișcarea de eliberare sau luarea unei pauze sunt strategii pe care copiii le pot încerca. Fiecare copil va descoperi ce i se potrivește”, explică specialistul.

Ideea este ca toate aceste tehnici sunt valabile, atâta timp cât copilul nu își face rău lui sau altora.

În acest context de siguranță, părinții pot oferi o varietate de metode prin care copilul să învețe să-și gestioneze emoțiile.

#5 Condu prin exemplu

„Fii un exemplu de gestionare sănătoasă a furiei. Copiii învață din ceea ce faci, nu doar din ceea ce spui. Dacă vrei ca ei să adopte anumite comportamente, demonstrează-le tu mai întâi.

De exemplu, denumește-ți emoțiile, aplică o strategie sănătoasă de coping și revin-o la discuție cu copilul după ce acesta s-a liniștit”, recomandă psihologul.

Modelarea comportamentului dorit este una dintre cele mai bune surse de învățare pentru copil.

„Și dacă furia preia controlul și nu reușești să fii modelul ideal, arată-ți compasiune față de tine însuți. Suntem cu toții oameni și nimeni nu își gestionează perfect emoțiile în orice moment.

Însă, arată-i copilului ce înseamnă să îți asumi responsabilitatea pentru comportamentul tău: cere-ți scuze și repară eventualele daune sau temeri pe care țipetele sau cuvintele tale le-ar fi putut provoca”, adaugă psihologul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

La ce vârstă recunoaște bebelușul bunicii?

În funcție de frecvența vizitelor lor, un bebeluș va...


Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți și copii, și-a prezentat concluziile / FOTO: freepik.com @syda_productions

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți-copii, și-a prezentat concluziile

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente / Foto: Freepik.com@shurkin_son

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente

pixel