„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Simți că îți este greu să te concentrezi pe o singură sarcină? S-ar putea să te confrunți cu atenție fragmentată.
Cal Newport, un profesor de la Universitatea Georgetown, a elaborat această idee, conform parents.fr. Teoria sa se învârte în jurul ideii că sărirea între e-mailuri, Instagram și WhatsApp, atât la serviciu, cât și acasă, poate afecta capacitatea ta de a realiza eficient ceea ce trebuie făcut și îți poate submina capacitatea generală de a-ți menține atenția.
Potrivit lui Newport, aceste tranziții între sarcini diferite sunt ceea ce el numește „schimbări de context”, care pot fi dăunătoare. El consideră că chiar și schimbările minore de context pot fi perturbatoare.
De exemplu, dacă te ocupi de un raport la serviciu și te oprești pentru a verifica un mesaj text, acest lucru poate afecta productivitatea ta. Va trebui să investești o cantitate semnificativă de energie mentală pentru a te reorienta de la mesajul respectiv la raportul pe care îl lucrezi.
Dacă această întâmplare se repetă, va dura mai mult timp și vei întâmpina mai multe dificultăți în a finaliza sarcina.
Copiii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a fi atenți fragmentat.
„Un adolescent obișnuit crede acum că poate jongla cu șase tipuri de media în același timp”, spune în glumă psihologul Corinne Masur, într-un articol publicat pe 13 mai 2024 în Psychology Today. În lumina acestui fapt, specialistul oferă părinților mai multe sfaturi pentru a-i ajuta pe copii să-și recâștige atenția, fără a renunța la telefoane.
„Nu vor asculta, vor face scandal, se vor enerva – și știm cu toții asta”, recunoaște ea. În primul rând, Corinne Masur îi îndeamnă pe părinți să dea un exemplu pozitiv, cum ar fi să nu aibă telefoanele la masă sau când se uită la televizor.
„S-ar putea să descoperiți că sunteți mai productiv și că vă simțiți mai puțin anxios. Jonglarea constantă cu multiple surse de comunicare și informații pe parcursul zilei este stresantă și provoacă anxietate”, asigură psihologul.
De asemenea, ea îi sfătuiește pe părinți să insiste ca micuții sau adolescenții să nu folosească ecranele în timp ce mănâncă sau își fac temele.
„Aplicarea acestei reguli oferă un model pentru gestionarea tentațiilor rețelelor sociale și notificărilor – și poate ajuta copiii să-și dezvolte în cele din urmă o anumită autodisciplină în ceea ce privește utilizarea telefonului și a mediilor lor”, concluzionează ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...