„Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Într-un videoclip postat pe...
Medicii au găsit un vierme lung de 8 centimetri, viu, în creierul unei femei din Australia. Viermele a fost extras din țesutul deteriorat din lobul frontal al pacientulei, în timpul unei intervenții chirurgicale la Canberra în 2022.
Parazitul se aflaîn creier de maxim două luni, potrivit experților. Cazul evidențiază, pentru cercetători, pericolul tot mai mare al bolilor și infecțiilor transmise de la animale la oameni.
„Toată lumea din acea sală de operație a avut „șocul vieții” când chirurgul a luat forceps pentru a detecta o anomalie, iar anomalia s-a dovedit a fi un vierme, de culoare roșu aprins, de 8 cm, viu”, a spus Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecțioase în cadrul spitalului din Canberra.
Viermele rotund, Ophidascaris robertsi, cu lungimea de opt centimetri, este, potrivit cercetătorilor, un parazit al cangurilor şi pitonilor din Australia. El parazitează şi animale din alte regiuni ale lumii, însă nu a mai fost niciodată detectat la o fiinţă umană.
Potrivit publicației Today, în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases, Mehrab Hossain, un expert australian în parazitologie, a speculat că femeia a devenit un „oaspete accidental” după ce a folosit plantele – evident contaminate cu fecale de piton și ouă de paraziți – pentru gătit.
Femeia a început să experimenteze simptome foarte grele și variate: dureri de stomac, tuse, transpirații nocturne și diaree.
Pacienta a fost internată la spital, unde un examen a evidențiat ulterior „o leziune atipică în lobul frontal drept al creierului” care necesita operație.
Echipa de la Universitatea Națională Australiană (ANU) explică că treizeci de noi tipuri de infecții au apărut în ultimii treizeci de ani.
Trei sferturi dintre ele sunt zoonotice, boli infecțioase transmise de la animale la om: „Pur și simplu, populația umană crește, ne apropiem și invadăm habitatele animale. Aceasta este o problemă pe care o vedem iar și iar, fie că este vorba de virusul Nipah care a trecut din sălbăticie, de la lilieci, la porcii domestici și apoi la oameni, fie că este vorba despre un coronavirus, cum ar fi Sars sau Mers, care a trecut de la lilieci la un animal secundar și apoi la oameni.” Toate semnele că supravegherea eficientă a bolilor infecțioase în circulație este acum o prioritate.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-un videoclip postat pe...
Cunoscuta artistă Theo Rose și...
Când regele Carol al III-lea...