„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Dezbaterea a început cu mult timp în urmă între părinți și profesori. Este bine sau rău ca părinții să poarte uniformă școlară?
Să începem cu latura pozitivă a acestei haine impuse în multe instituții de învățământ; este sinonim al tradiției și al apartenenței, deși poate reprezenta și statut și prestigiu. Unele dintre beneficiile purtării uniformei școlare sunt:
Acesta este unul dintre cele mai folosite cuvinte pentru a apăra ideea uniformelor școlare. Datorită acestora, de fapt, toți elevii din școală ar trebui să se îmbrace la fel. Deci nu ar mai exista argumente, tachinări sau discriminări față de cei care au o haină „din sezonul trecut” sau care și-au ales o rochie care nu mai este la modă.
Unul dintre motivele pentru care școlile impun uniforme este, pe bună dreptate, sentimentul de apartenență. Și acesta nu este un concept nou, ci datează de câteva secole. A arăta că faci parte dintr-o „casă” sau o instituție prin hainele, scutul și culorile cuiva este sinonim cu mândrie, prestigiu și sentimentul de a fi parte din ceva mai mare decât noi.
Pentru părinți, dacă copiii lor ar purta uniformă școlară ar fi foarte practic, pentru că nu trebuie să vă faceți griji că le mai cumpărați niște haine pentru a merge la școală. În plus, în multe cazuri, frații mai mici „moștenesc” uniformele celor mai mari, iar acest lucru le permite să economisească destui bani.
Un alt beneficiu pe care acest lucru îl aduce este că hainele vor fi aceleași pe tot parcursul anului și nu va fi necesar să mergeți des la cumpărături pentru a găsi haine noi.
Este adevărat că copiii se pot distra cu orice în timp ce sunt la clasă, dar cel puțin în acest caz subiectul hainelor nu va fi unul dintre motive. Deoarece nu se pot „compara” între ei în ceea ce privește ceea ce poartă fiecare, pot acorda mai multă atenție lecției.
Disciplina este unul dintre principalele beneficii, deoarece se crede că atunci când un copil poartă uniformă școlară se comportă mai bine. Sau, cel puțin, se va gândi mai mult înainte de a face ceva răutate. Acest tip de îmbrăcăminte are o conotație bazată pe respectul pentru reguli, așa cum se poate întâmpla cu uniforma unui polițist sau chiar a unui sportiv.
Evident, este necesar să se analizeze și părțile negative pentru a lua o decizie. Printre acești factori negativi privind uniforma școlară, regăsim următoarele puncte:
Cumpărarea unei uniforme școlare (care în multe cazuri trebuie schimbată la jumătatea anului școlar) este mai costisitoare decât a îmbrăca copilul în aceleași haine pe care le-ar folosi acasă sau la plimbare. Pentru multe familii acest aspect este cu adevărat limitativ.
Mulţi părinţi care decid să nu-şi trimită copiii la o şcoală care necesită uniforme spun că o fac pentru că altfel nu ar avea autonomie.
Acest act de „omogenizare” a întregii populații școlare nu le oferă posibilitatea de a gândi singuri, de a lua decizii cu privire la îmbrăcămintea lor sau de a aprecia să fie diferiți de ceilalți.
Acum că știi care sunt avantajele și dezavantajele uniformei școlare, poți decide dacă asta vrei sau nu pentru copiii tăi. Trebuie să ții cont de faptul că acest tip de îmbrăcăminte nu îi va face pe micuții tăi mai mult sau mai puțin ascultători, mai mult sau mai puțin studioși sau chiar mai mult sau mai puțin toleranți față de tovarășii lor.
Trecând dincolo de ceea ce poartă ei la școală, acasă, parc sau biserică, adevărul este că valorile trebuie transmise mai întâi acasă de către părinți și apoi la școală.
Gândește-te foarte bine înainte de a alege la ce tip de școală să-ți trimiți copiii; ceea ce contează cel mai mult, mai presus de orice, sunt valorile și planul de studiu.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.