Ce facem cu ”plocoanele” pentru profesori? Se mai dau? Oana Moraru: ”Învățătoarea care face asta este o țoapă”
Se estimează că, între 0 și 3 luni, bebelușii dorm în jur de 17 ore pe zi. Însă, între teorie, așteptările părinților și realitate, există adesea o diferență semnificativă.
Somnul bebelușului este o preocupare majoră pentru tinerii părinți și poate deveni un motiv de tensiune în familie.
Din fericire, lucrurile pot fi îmbunătățite, mai ales atunci când bebelușul se luptă să adoarmă și acest proces necesită un efort considerabil.
La naștere, bebelușul trece prin cicluri de somn de 30 până la 45 de minute, care includ, pe lângă faza de adormire, două etape: somn agitat și somn liniștit.
„Apoi, în jurul vârstei de 3-4 luni, structura somnului evoluează, iar acum putem distinge trei faze: somn agitat, somn liniștit și somn profund”, explică Fanny Lacoste, asistentă și antrenoare de somn.
Durata acestor cicluri variază în funcție de vârstă: între 30 și 45 de minute de la naștere până la 3 luni, aproximativ 70 de minute între 3 și 9 luni, iar între 9 luni și 3 ani, ciclurile durează între 70 și 90 de minute.
Până la vârsta de 5 sau 6 luni, copilul nu urmează aceste cicluri de somn într-un mod constant, deoarece încă nu are capacitatea necesară.
„Mediul în care doarme poate avea un impact semnificativ asupra bebelușului începând cu 3 luni, deoarece acesta începe să exploreze și devine din ce în ce mai conștient de ceea ce îl înconjoară. Stimularea din mediul său poate bloca procesul de adormire sau trecerea la un nou ciclu de somn”, explică specialistul.
Regresia somnului apare atunci când, după o perioadă în care somnul bebelușului era stabil, acesta devine din nou agitat. Dificultatea de a adormi, trezirile frecvente în timpul nopții, incapacitatea de a adormi singur, refuzul de a dormi – toate acestea sunt semne ale regresiei somnului.
Aceasta poate apărea la diferite vârste, de exemplu, odată cu dezvoltarea abilităților motorii, începutul dentiției, formarea ritmului circadian sau anxietatea de separare, în jurul vârstei de 8 luni.
„Există adesea o ușoară regresie a somnului în jurul vârstei de 4 luni, când structura somnului suferă schimbări”, explică Fanny Lacoste.
Mulți factori pot perturba somnul bebelușului și pot afecta atât adormirea în timpul zilei, cât și pe timpul nopții.
Mediul înconjurător joacă un rol important în capacitatea copilului de a adormi ușor.
„Dacă este prea mult zgomot, prea multe persoane, prea multă lumină sau agitație, copilul nu se va putea relaxa”, explică antrenoarea de somn.
„Însă, acest lucru depinde și de temperamentul copilului. Unii bebeluși sunt mai rezistenți și pot adormi în orice condiții, în timp ce alții au o sensibilitate mai mare”, adaugă ea. Celebrele „strigăte de descărcare” care apar seara sunt o manifestare a acestei acumulări de emoții.
Deși sunt normale, ele pot fi excesive dacă copilul a fost suprastimulat pe parcursul zilei.
Înainte de vârsta de 4 sau 5 luni, bebelușii nu știu încă să-și regleze emoțiile. Un copil care se luptă să adoarmă nu este neapărat ceva obișnuit.
„El poate avea dificultăți în a adormi tocmai pentru că este prea obosit. Perioadele de veghe au fost prea lungi, semnele de oboseală au fost ignorate, iar copilul nu a mai reușit să-și regleze producția de cortizol pentru a adormi”, explică Fanny Lacoste.
În aceste situații, copilul devine agitat, plânge, și are nevoie de mai multă atenție – fie prin brațe, suzetă sau alăptare – pentru a se calma și a adormi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Identificarea talentului unui copil este una dintre...
Unii copii par să nu...