Cum să crești copii puternici, care nu vor avea nevoie de „reparații” ca adulți: Sfaturi pentru părinți care își doresc o educație cu impact
Unor părinți le este greu să-și facă copiii să doarmă noaptea. Unii copii sunt nervoși și au dificultăți în a adormi și a se trezi în dimineața următoare. În plus, sunt copii care se trezesc dezorientați. Acest lucru se poate datora unei tulburări cunoscute sub numele de „beție de somn”.
Când un copil se trezește și pare că încă doarme, el poate avea această tulburare. Potrivit unui studiu al Universității din Granada, 17% dintre copii suferă ocazional sau frecvent de „beție de somn”.
Foto: Aditya Bose/ Pexels
Beția de somn este o tulburare cunoscută și sub numele de excitație confuzională. Se numește așa pentru că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale persoanelor sub influența alcoolului. Apare atunci când o persoană se trezește și este dezorientată pentru câteva minute.
În această stare, el este incapabil să răspundă la stimuli externi și unele dintre facultățile sale mentale sunt semnificativ reduse.
Această tulburare poate apărea la orice vârstă (chiar și la vârsta adultă), dar apare în general între trei și treisprezece ani. După cum spuneam, cercetările de la Universitatea din Granada au descoperit că aproximativ 17% dintre copii suferă de beție de somn.
Episoadele de dezorientare și confuzie apar mai des atunci când copiii sunt treziți mai devreme decât de obicei. Unele dintre simptomele caracteristice sunt:
1. Confuzie mentală.
2. Dezorientare temporală și spațială.
3. Erori și pierderi de memorie.
4. În unele cazuri, momente de amnezie (totală sau parțială).
De obicei, aceste simptome apar mai ales atunci când copilul se trezește în timpul unei faze de somn profund sau când se trezește după ce a dormit noaptea.
Unul dintre principalii factori care cauzează apariția beției de somn la copii și adolescenți este programul de somn întârziat. Dimineața, când se trezesc pentru a merge la școală, sunt încă în faza de somn profund și creierul lor încă adormit are nevoie de timp pentru a se reactiva.
Trezirea treptată a copiilor, expunerea lor la lumina naturală și împiedicarea acestora să folosească dispozitive electronice înainte de culcare sunt trei măsuri eficiente pentru a trata acest tip de tulburare. Dacă problema persistă și nu observați îmbunătățiri, vă recomandăm să consultați un medic.
Această tulburare de obicei nu are consecințe negative și va dispărea odată cu vârsta. Dacă se întâmplă ocazional, nu dăunează dezvoltării copilului. Cu toate acestea, dacă apare cu o anumită frecvență, medicul dumneavoastră va determina cauzele și vă va spune ce să faceți.
Urmând o serie de recomandări, această boală poate dispărea. Cele mai intense vise apar in timpul fazei REM si este atunci cand copiii au de obicei treziri spontane.
Dacă copilul tău se culcă de obicei târziu și nu doarme bine în timpul săptămânii, atunci când îl trezești dimineața, este posibil să fie într-o fază de somn profund și să se trezească ”beat de somn”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...