Biberoane din plastic sau sticlă: Pe care să alegi? Toate aspectele pro și contra de care ar trebui să ții cont
Data publicării:
Din ce în ce mai mulți părinți se întreabă dacă este mai bine să-și alăpteze micuții cu o sticlă de plastic sau de sticlă. De fapt, pe piață există numeroase opțiuni din care poți alege, iar acest lucru poate fi confuz pentru părinții care se află la prima experiență.

Înainte de a opta pentru un biberon de plastic sau de sticlă, trebuie să cunoști caracteristicile fiecăruia. Dintre acestea se remarcă următoarele:

Greutate: sticlele de plastic sunt mai ușoare și mai ușor de manevrat. Cele de sticlă, în schimb, sunt mult mai grele.

Rezistență: biberonul de sticlă rezistă la zgârieturi și surse de căldură. La rândul său, plasticul se poate crăpa, încurajând acumularea de germeni și eliberând toxine atunci când este încălzit. Biberonul de plastic poate fi considerat indestructibil. Cel de sticlă este destul de fragil și dacă va cădea, cel mai probabil se va sparge. Acest lucru crește riscul de tăieturi și răni.

Culoare: biberoanele plastic și sticlă se caracterizează prin a fi transparente, deși primele tind sa aibă o nuanță mai opacă. Se întâmplă adesea ca plasticul să se păteze de anumite alimente.

Miros: Plasticul poate absorbi mirosurile, sticla nu.

Uzură: Plasticul se deteriorează  în timp, în special atunci când este supus la surse de căldură, cum ar fi sterilizarea. Sticla, pe de altă parte, nu se uzează.

Întreținere: Atât sticlele de plastic, cât și cele de sticlă pot necesita înlocuire frecventă. Cele din plastic trebuie înlocuite după un timp din cauza deteriorării din cauza utilizării zilnice. 

Impactul asupra mediului: sticla este considerată un material mult mai ecologic decât plasticul.

2. -imagine fara descriere- (pexels-tima-miroshnichenko-6322175_43940300.jpg)

Foto: Tima Miroshnichenko/ Pexels

Diferențele dintre biberoanele din plastic și cele din sticlă

După cum ați văzut, există diferențe notabile între o sticlă de plastic și una de sticlă. Alegerea unuia sau altuia se bazează pe nevoile copilului dumneavoastră, vârsta acestuia și preferințele dumneavoastră.

Biberonul din plastic

Acest material se caracterizează prin faptul că este ușor, transportabil și rezistent la impacturi și căderi. Din acest motiv este cea mai convenabilă variantă atunci când micuțul este deja capabil să țină singur sticla.

Astăzi, majoritatea sticlelor din plastic sunt fabricate din materiale sigure, potrivite pentru hrănirea copiilor. Cu toate acestea, timpul de utilizare și temperatura de sterilizare le vor deteriora puțin câte puțin.

Ar fi indicat sa nu le încălziți la cuptorul cu microunde pentru a evita deteriorarea.

Un aspect important de luat în considerare

Atunci când alegeți o sticlă de plastic, trebuie să știți că există reglementări pentru producerea acestora. De exemplu, interzicerea utilizării bisfenolului A (BPA) printre componentele sale. Această substanță chimică este folosită în mod obișnuit pentru a produce diferite materiale plastice.

Cu toate acestea, acumularea acestei substanțe în corpul copiilor poate fi destul de dăunătoare. Printre unele dintre bolile legate de BPA, au fost descrise boli metabolice, hormonale, hepatice și chiar tumorale.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7491266_96065800.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

Utilizarea și vânzarea sticlelor care conțin BPA sunt interzise în Uniunea Europeană. Prin urmare, pentru a verifica calitatea biberonului pe care urmează să îl achiziționați, este necesar să respectați două aspecte:

Etichetare: dacă pe ambalaj apare legenda „UNE-EN14350” înseamnă că respectă reglementările europene.

Fundul sticlei: Există un triunghi cu un număr. Cel mai bine ar fi să le evitați pe cele cu cifrele 3, 6 și 7 sau cu literele PC, deoarece pot conține BPA. Cele cu numărul 1, 2, 4 sau 5 sunt conforme.

Biberonul din sticlă

Cel de sticlă este adesea recomandat pentru că este mai ușor de curățat și sterilizat. Caracteristicile materialului împiedică germenii să adere de pereții recipientului.

În plus, uzura acestui material este aproape nulă: nu se modifică în timp, nu pătează, nu absoarbe mirosuri sau arome si nu se deteriorează cu temperatura. Acest lucru îl face potrivit pentru încălzire în cuptorul cu microunde, deoarece nu degajă substanțe toxice odată cu căldura.

În orice caz, sticla este un material mai prietenos cu mediul și poate fi reciclată dacă se sparge.

Unul dintre dezavantaje este greutatea lor, care poate fi o problemă. În plus, este un material fragil, asa cî biberonul de sticla nu este un obiect care trebuie lăsat în mâinile copiilor mici.

O alegere personală…

După cum ați văzut, alegerea între un biberon de plastic sau sticlă depinde în mare măsură de preferințele și nevoile fiecărei familii. Fiecare dintre materiale are avantajele și dezavantajele sale.

Biberoanele de sticlă pot fi utile în primele luni ale bebelușului tău. Dar când vine vorba de folosirea acestui instrument în afara casei sau când bebelușul vrea să țină biberonul, cele din plastic sunt mai ușoare și mai sigure.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel