„Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Într-un videoclip postat pe...
Se numește „Eu sunt Ruth” și este povestea unei mame și a unei fiice adolescente dependente de rețelele de socializare și a încercărilor femeii de a înțelege și de a-și ajuta fiica să iasă dintr-o criză de sănătate mintală. Această nouă dramă marchează continuarea serialului de antologie „I Am” de la postul britanic Channel 4 și ia adus lui Kate Winslet un premiul BAFTA pentru interpretarea ei.
În timpul discursului său, actrița a dorit să crească gradul de conștientizare pe tema dependenței de internet și a necesității de a interzice conținutul care este potențial dăunător sănătății mentale și fizice a tinerilor:
„Rețelele sociale pot deveni un loc foarte periculos și nu ar trebui să ne fie rușine să cerem ajutor dacă credem că relația noastră cu web-ul ne afectează negativ sănătatea și viața”, a afirmat celebra actriță.
Vezi această postare pe Instagram
O temă foarte actuală care ar putea oferi o perspectivă utilă și educativă tinerelor generații, dar și părinților care se confruntă cu aceeași problemă.
Rețelele sociale sunt acum o parte integrantă a vieții oamenilor și au schimbat modul în care indivizii interacționează între ei, permițându-le să-și împărtășească opiniile și gândurile cu ceilalți rapid, ușor și de la distanță.
Deci, la prima vedere, ar trebui să fie o schimbare pozitivă; cu toate acestea, rețelele sociale au ridicat încă de la început îngrijorări cu privire la sănătatea mintală a utilizatorilor lor, în special a tinerilor.
Într-o analiză făcutăde mai mulți specialiști, cu privire la impactul digitalului asupra elevilor, cu referire în special la procesele de învățare, rezultatele anchetei evidențiază daune fizice (miopie, obezitate, hipertensiune arterială, tulburări musculo-scheletice, diabet) și psihologice (dependență, alienare, depresie, iritabilitate, agresivitate, insomnie, nemulțumire, scăderea empatiei) la tineri.
Creierul acționează ca un mușchi, se dezvoltă în funcție de modul în care este utilizat și de utilizarea dispozitivelor digitale.
Mușchiul se atrofiază, așadar, cu o pierdere progresivă a facultăților mintale esențiale, facultăți care de milenii au reprezentat ceea ce numim pe scurt inteligență: capacitatea de concentrare, memoria, spiritul critic, adaptabilitatea, capacitatea dialectică.
Acestea sunt efectele pe care le produce asupra tinerilor folosirea, care în cele mai multe cazuri nu poate decât să degenereze în abuz, a smartphone-urilor și a jocurilor video.
Răspândirea smartphone-urilor a schimbat radical fiecare aspect al vieții unui adolescent, de la natura interacțiunilor sociale până la sănătatea mintală.
Rata depresiei și sinuciderii în rândul adolescenților a crescut din 2011. Nu este exagerat să descriem această generație ca fiind una aflată în pragul celei mai grave crize de sănătate mintală din ultimele decenii (Twenge, 2018).
Twenge (2017) a realizat un studiu pe peste 5.000 de adolescenți din Statele Unite și a subliniat că, datorită utilizării smartphone-urilor și a jocurilor video, adolescenții petrec mult mai puțin timp cu prietenii, din ce în ce mai puțini adolescenți au permis de conducere.
Au mai puține întâlniri romantice, au mai puține relații sexuale, sunt mai puțin somnoroși și au mai multe șanse să se simtă singuri.
Adolescenții petrec cel puțin trei ore pe zi pe dispozitive electronice și acest lucru a dus la un risc cu 35% mai mare de sinucidere.
Simptomele depresive la băieți au crescut cu 21% din 2012 până în 2015, în timp ce la fete procentul a ajuns la 50%.
Tinerii merg mai puțin la petreceri și se întâlnesc cu prietenii pentru o perioadă scurtă de timp, dar când se întâlnesc, documentează în mod compulsiv totul pe rețelele de socializare, de multe ori fără să se bucure cu adevărat de moment.
Din acest motiv, prietenii care văd fotografiile pe Facebook, și poate nu au fost invitați la petrecere, se simt excluși și singuri.
Iată patru sfaturi utile pentru familii:
- fiți atenți la timpul în care folosiți smartphone-ul: există numeroase funcții și aplicații care vă permit să țineți evidența orelor petrecute în fața ecranului, este posibil și să setați notificări sau blocări atunci când este depășit un anumit număr de ore;
- stabilirea de „zone fără smartphone”: crearea unor zone reale ale casei în care telefonul „nu poate intra” poate oferi un ajutor semnificativ în limitarea utilizării acestuia. Și interziceți să țineți telefonul pe masă în timpul meselor.
- dezactivarea notificărilor: aceasta este o modalitate simplă și eficientă de a opri cercul vicios care vă împinge să vă verificați în mod constant telefonul mobil.
- încurajează și prioritizează interacțiunile în persoană, alocandu-și în mod deliberat timp pentru a-l petrece cu prietenii și familia , „uitând” telefonul mobil în geantă sau geantă pentru câteva ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-un videoclip postat pe...
Cunoscuta artistă Theo Rose și...
Când regele Carol al III-lea...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...