Care este povestea celebrei carpete „Răpirea din serai”. Cât a ajuns să coste în prezent
Carpetele tradiționale...
În urmă cu câteva decenii, aceste țesături aveau un loc de cinste în aproape fiecare sufragerie din România, fiind considerat un element de decor elegant și de bun gust. Însă astăzi, aceste piese de artizanat sunt privite printr-o altă lentilă – aceea a valorii lor ca obiecte de artă vintage.
În ultimele luni, cererea pentru carpetele „Răpirea din Serai” a crescut, iar cei care mai dețin asemenea exemplare le scot la vânzare, iar prețurile sunt uneori uluitoare.
De la anunțuri ce cer câteva mii de lei pentru o carpetă, până la exemple care ajung la prețuri de 100.000 de lei, piața acestor obiecte se pare că a căpătat o amploare neașteptată.
Cu toate acestea, experții în domeniul artei și al antichităților sunt de părere că nu toate aceste carpete merită sumele cerute de vânzători.
SURSA FOTO: Antic Shop
Un exemplu recent vine din partea unui proprietar care a decis să vândă o carpetă ce reprezenta scena „Răpirii din Serai”, o piesă deosebită, care a decorat camera de oaspeți a părinților săi timp de 50 de ani.
Țesută în Libia, din materiale prețioase precum lână și mătase, această carpetă este evaluată la 4.000 de lei, având în vedere câteva mici defecte, dar totuși fiind un obiect ce își păstrează valoarea, potrivit Știrile Protv.
Pe un site de anunțuri, în prezent sunt listate aproximativ 750 de carpete similare, dintre care o treime au prețuri ce depășesc 5.000 de lei, iar altele sunt ofertate pentru sume impresionante de până la 100.000 de lei.
Deși mulți dintre proprietari consideră aceste carpete drept obiecte rare, cu valoare istorică și artistică, specialiștii din domeniu susțin că, deși sunt lucruri frumoase și tradiționale, prețurile cerute sunt exagerate.
În plus, importanța lor istorică nu justifică neapărat sumele ridicate pe care le cer unii vânzători.
Povestea carpetei „Răpirea din Serai” provine dintr-o tematică clasică orientală, inspirată din opera literară „Răpirea din Serai” a dramaturgului italian Pietro Metastasio.
Această lucrare, scrisă în 1724, a fost foarte populară în secolul XVIII și a fost transpusă în diverse opere muzicale, inclusiv în opere de Mozart și alți compozitori.
Citește și Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”
Povestea originală descrie un conflict romantic și o aventură palpitantă în care o femeie este răpită din haremul sultanului, iar bărbații care o iubesc încearcă să o salveze.
În cazul carpetei care poartă acest nume, imaginea centrală a acesteia reprezenta scena „Răpirii din Serai”, fiind un simbol al opulenței orientale.
Carpetele cu această tematică au devenit extrem de populare în România în perioada comunistă, fiind un obiect de decor adesea întâlnit în casele românilor, în special în sufragerii.
Desenele din aceste carpete reflectau influențe ale Orientului Mijlociu și ale stilurilor turcești sau persane, cu scene de harem, femei, și peisaje exotice.
De-a lungul decadelor, aceste carpete au devenit un simbol al luxului și bunului gust, fiind dorite atât pentru frumusețea lor artistică, cât și pentru asocierea cu o estetică exotică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Carpetele tradiționale...
La nașterea prințesei...
Într-un videoclip postat pe...
Toți părinții își doresc să...
Fiecare părinte se confruntă...
Carpetele tradiționale...