Care este stilul tău de familie? 4 profiluri, descifrate de un psihanalist
Data publicării:
Terapeutul și psihanalistul Robert Neuburger a prezentat, recent, cele patru profiluri principale de familie. Care este profilul tău? 

Robert Neuburger, specialist în terapie de cuplu și familie, a elaborat, potrivit psychologies.com, o tipologie a familiilor de astăzi: „patru profiluri principale, patru stiluri de familie care nu se exclud reciproc și care pot varia în timp”.

O familie trebuie să fie „o celulă vie, în schimbare”

O familie trebuie să fie „o celulă vie, în schimbare”. „Cele mai puțin nevrotice sunt familiile care reușesc să nu se fixeze rigid într-un anumit profil, ci să evolueze între cele patru tipuri”, explică terapeutul. El subliniază că o familie trebuie să fie, de fapt, „o celulă vie, în mutație. O familie `destul de bună` – un termen folosit de psihologul american Donald Woods Winnicott pentru a descrie mamele – este una capabilă să-și adapteze sistemul intern”.

Dezvoltarea unei familii înseamnă să accepți că aceasta va fi, uneori, conflictuală. „Înfruntarea crizelor este singura modalitate de a evolua, ținând cont de observațiile, bucuriile, suferințele și nevoile fiecărui membru”, adaugă Robert Neuburger.

Indiferent de „natura” ei, fiecare familie trebuie să stabilească propriile reguli și să decidă dacă este de acord să discute politică acasă, să permită prezența iubiților sau iubitelor peste noapte, să autorizeze copiii să fumeze sau să ofere cheia apartamentului soacrei. Fiecare dintre cele patru tipuri de familii are propriile legi, avantaje și dezavantaje.

Familia „strecurătoare”

Această familie primește cu entuziasm orice idee nouă din exterior și își ține întotdeauna ușa deschisă pentru socri, familie și prieteni. Familia de tip strecurătoare are, în principiu, încredere în ceea ce viața le aduce.

Este atât de permeabilă la ideile și sfaturile altora încât intimitatea familială aproape că nu există. Tot ceea ce se discută în cercul familiei poate fi împărtășit în afară, și invers.

În acest tip de familie, se poate întâmpla ca deciziile importante să fie luate de un membru extern care își impune personalitatea.

Avantaje: Hrănită de numeroase contribuții externe, această familie este plină de viață, deschisă dezbaterilor și fantezistă. Bogăția legăturilor face ca niciodată să nu te plictisești.

Dezavantaje: Dacă intimitatea familială nu este suficient protejată, familia nu mai funcționează ca unitate.

Nu mai există programe, ritualuri comune, nimeni nu mănâncă împreună și nu se știe niciodată câți oameni au dormit acasă.

Orice idee ce pare interesantă poate duce la situații extreme, cum ar fi un fiu care transformă sufrageria părinților într-un atelier de reparații pentru motociclete.

Membrii familiei pot fi atât de influențabili încât să ajungă să sufere psihologic.

De asemenea, această familie oferă prea mult spațiu intervențiilor terapeutice. Pentru orice decizie, se va cere sfatul psihologului, educatorului și diferiților prieteni cu care sunt în contact.

Familia „cetate”

Această familie este închisă în sine și tinde să refuze sau chiar să disprețuiască lumea exterioară. Își construiește ziduri în jurul ei deoarece coloana sa vertebrală este fragilă. Zidurile sunt ridicate pentru a se proteja de exterior, perceput ca un dușman, deoarece interiorul este slab.

Avantaje: O familie trebuie să fie, de fapt, un container cu reguli interne care să stabilească ce poate sau nu să intre în ea.

Dezavantaje: Într-o familie prea închisă, există un risc mare de dezvoltare a comportamentelor deviante, ascunse de privirile exterioare, cum ar fi violența fizică sau psihologică și chiar abuzul sexual.

Lipsa punctelor de referință externe creează orbire și permite continuarea violenței, uneori pentru mulți ani.

Profitând de izolarea familiei, un membru poate distorsiona realitatea, susținând că anumite comportamente sunt normale și practicate în toate familiile, sau negând percepțiile copilului: „Ce ai trăit, ai visat, nu a existat, nimeni nu te va crede.”

Familia cu „ideologie slabă”

Părinții acestui tip de familie tind să nu afirme convingeri clare. Psihic, ei sunt fie prea ancorați în familia lor de origine, fie s-au rupt complet de aceste rădăcini. Neavând un model de recunoaștere, nu au reușit, ca adulți, să stabilească norme stricte pentru a-și reglementa familia. Testată frecvent de viață, familia cu o ideologie slabă își pierde încrederea în propriile capacități.

Avantaje: Acest tip de familie pune puțină presiune pe membrii săi, oferindu-le o mare libertate de a-și crea propria filozofie de viață.

Dezavantaje: În această categorie întâlnim părinți care cred că un copil se dezvoltă singur, natural, fără a necesita o direcție clară. Aceștia se pot confrunta cu mici tirani în propria casă.

Autonomia este dificil de dobândit în acest tip de familie, deoarece membrii simt nevoia să rămână aproape unii de alții pentru a compensa lipsa unei apartenențe puternice.

În timpul adolescenței, copiii sunt expuși riscului de a se angaja în comportamente periculoase. Pentru a-și afirma existența, pot lua riscuri disproporționate în mașină, în practicarea anumitor sporturi, prin consumul de droguri sau chiar prin delincvență.

Familia cu „ideologie puternică”

Această familie are convingeri foarte puternice legate de religie, politică sau morală, tradiționale sau altfel. Aceste credințe influențează practicile familiale: membrii ei tind să urmeze reguli stricte în ceea ce privește îmbrăcămintea, vocabularul, alimentația etc. De asemenea, sunt atașați de ritualuri precum prânzul de duminică sau sărbătorile comune.

Avantaje: Apartenența la un grup bine structurat oferă un puternic sentiment de solidaritate cu membrii familiei și chiar cu lumea exterioară, care poate duce la un sentiment de superioritate. Aceasta poate contribui la dezvoltarea unei autonomii reale, deoarece membrii se simt în siguranță, chiar și departe de casă.

Dezavantaje: Cu cât ideologia este mai puternică, cu atât mai mult poate exista orbire și negare a realității.

Într-o astfel de familie, se pot inventa minciuni pentru a ascunde adevăruri considerate jenante.

Există o tendință de a manipula realitatea pentru a o alinia cu convingerile grupului.

Acest preț poate fi foarte mare pentru unii membri, care pot ajunge să poarte pe umerii lor întreaga disfuncționalitate a familiei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel