Fobia școlară apare tot mai des la copii: 16 cazuri în Arad. Specialiștii, semnal de alarmă pentru părinți: „În general, dimineața apar simptomele!”
„Recunoștința înseamnă mult mai mult decât simplul act de a spune `mulțumesc`”, explică Martha Deiros Collado, psiholog pentru copii, pe contul său de Instagram, conform parents.fr. Potrivit acesteia, a simți recunoștință reprezintă un proces mai profund decât rostirea automată a unui „mulțumesc”.
„Pentru a experimenta și exprima recunoștința, copiii trebuie să dezvolte abilități socio-emoționale complexe, cum ar fi capacitatea de a înțelege perspectiva celuilalt și exprimarea emoțiilor.
Aceste abilități încep să se formeze în jurul vârstei de 3-5 ani, dar chiar și atunci, recunoștința poate fi dificil de înțeles, deoarece copiii sunt adesea copleșiți de emoții intense care îi pot deruta”, explică terapeutul.
Mulți părinți aleg să insiste asupra repetării mecanice a unui „mulțumesc” politicos, în loc să încurajeze conectarea copiilor cu propriile emoții și înțelegerea momentelor în care acest cuvânt are o semnificație sinceră.
„Într-un studiu care a analizat modalitățile prin care recunoștința poate fi cultivată în 100 de familii cu copii cu vârste între 6 și 9 ani, 85% dintre părinți s-au concentrat pe învățarea `bunelor maniere` și pe folosirea cuvântului `mulțumesc`. Doar 39% dintre părinți au încercat să încurajeze aspecte mai profunde ale recunoștinței, cum ar fi observarea și simțirea autentică a acesteia”, subliniază psihologul.
SURSA FOTO: freepik.com @inna-zueva5
Acest lucru nu înseamnă că bunele maniere nu sunt importante. Ele reprezintă „un liant social esențial care ne ajută să interacționăm unii cu ceilalți. Totuși, când vine vorba de recunoștință, bunele maniere îi fac adesea pe adulți să se simtă bine, dar nu îi învață pe copii ce înseamnă cu adevărat recunoștința.”
Recunoștința este mai mult decât simplul act de a spune „mulțumesc”. Este un sentiment profund care ne ajută să trăim emoții pozitive și plăcute. Mulți psihologi sunt de acord că includerea momentelor autentice de recunoștință în viața de zi cu zi contribuie la o existență mai fericită.
Aceasta este diferența dintre recunoștință și un simplu „mulțumesc”: „Cu toții am întâlnit un `mulțumesc` lipsit de emoție sau semnificație. Deși poate fi plăcut să-l auzi, nu îți oferă o satisfacție interioară reală.”
SURSA FOTO: freepik.com @master1305plus
Pentru a-l ajuta pe copilul tău să înțeleagă și să simtă recunoștința, încearcă următorii pași:
Pune întrebări precum:
„Care cadou ți-a plăcut cel mai mult?”
„Cine ți-a dăruit acest cadou pe care îl iubești atât de mult?”
Aceste întrebări îl ajută să conștientizeze gestul și să observe motivele pentru care ar putea fi recunoscător.
Întreabă-l:
„De ce crezi că mama ți-a oferit acest cadou?”
Aceasta îl ajută să reflecteze asupra intenției din spatele gestului.
Încurajează-l să-și exprime sentimentele:
„Cum te simți având acest cadou?”
„Când te joci cu acest cadou, cum te simți în corpul tău?”
Aceste întrebări îl ajută să devină conștient de emoțiile și trăirile sale.
Sugerează-i să exprime ceea ce simte:
„Cum ai putea să-i împărtășești persoanei care ți-a oferit cadoul ce simți despre el?”
Prin acest pas, copilul învață să transforme recunoștința în gesturi concrete de apreciere.
Prin astfel de exerciții, copilul tău va înțelege că recunoștința este mai mult decât o formulă politică – este o conexiune autentică cu propriile emoții și cu cei din jur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...
Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...