„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Se întâmplă ca, potrivit cercetărilor, utilizarea social media să fie direct legată, și nu doar într-un mod pozitiv.
Una dintre populațiile cele mai vulnerabile la acest impact negativ sunt adolescenții, deoarece s-a constatat că rețelele sociale le influențează imaginea de sine, iar utilizarea lor mai mult de trei ore pe zi îi face mai predispuși la anxietate și depresie, precum și la probleme de somn și rezultate școlare slabe.
Unul dintre lucrurile pe care știința le-a descoperit, de asemenea, este că utilizarea social media poate provoca modificări ale creierului legate de recompensă la adolescenți și există o practică în special care începe să fie observată pentru efectele sale negative: sadfishing.
Potrivit unui grup de cercetători care au studiat acest fenomen care a devenit o tendință în rândul adolescenților, „Sadfishing” presupune exagerarea stării emoționale a cuiva pe rețelele de socializare pentru a câștiga simpatie.
Desigur, acest termen a apărut recent pe rețelele de socializare, când jurnalista Rebecca Reid a atras atenția asupra unei celebrități care și-a descris în mod exagerat lupta cu acneea, ceea ce a dus la o mulțime de comentarii de simpatie și susținere din partea urmăritorilor ei.
Ulterior, s-a dovedit că postarea în cauză făcea parte dintr-o manevră de marketing pentru o campanie de îngrijire a pielii la care participa, iar jurnalista a etichetat comportamentul acesteia drept „sadfishing”.
Termenul este format din cuvintele „sad” (tristețe) și „fishing” (pescuit), astfel încât ar reprezenta o persoană care postează ceva aparent trist, cu scopul de a „pescui” comentarii care să arate înțelegere.
În acest caz, era vorba de o postare care făcea referire la o suferință exagerată, dar sadfishing-ul poate varia de la postarea unei fotografii în care cineva pare trist sau chiar plânge, până la fraze cu accente depresive sau sinistre.
Nu este nimic greșit în a posta ocazional ceva ce ne întristează cu adevărat și poate că este ceva în care majoritatea dintre noi am căzut - uneori, o ieșire ne ajută să găsim alte persoane care simt la fel și ne face să ne simțim mai puțin singuri.
Cu toate acestea, atunci când sadfishing-ul devine un eveniment frecvent, ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece ar putea fi un indicator puternic că ceva nu este în regulă.
Conform unui studiu, sadfishing-ul excesiv ar putea fi un strigăt de ajutor sau un semnal al unei probleme majore de sănătate mintală.
Aceeași cercetare, efectuată anul trecut, a constatat că adolescenții care „pescuiau” cu tristețe prezentau simptome de anxietate și depresie, descoperind că tendința de a pescui cu tristețe era mai mare la băieți decât la fete la vârsta de 12 ani, dar după această vârstă tendința se inversa, iar la fete creștea odată cu vârsta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...