Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon
Vernix este o substanță grasă, cu aspect albicios, care acoperă suprafața bebelușului. În acest articol vă spunem tot ce trebuie să știți despre această substanță incredibilă și cât de importantă este pentru sănătatea bebeșușului.
Vernix Caseosa este un biofilm fiziologic și vâscos. Este produs de pielea descuamată a fătului și de glandele sebacee care o acoperă în al treilea trimestru de sarcină. În plus, este compus din 80,5% apă, 10,3% lipide și restul proteine. Lipidele sunt produse de glandele sebacee (sebum) și stratul cornos (ceramide).
Stratul cel mai superficial al pielii nou-născutului este încă imatur și descuamarea acestuia se amestecă cu sebumul produs de glandele sebacee. În procesul de formare a straturilor pielii fetale, aceasta suferă keratinizare și descuamare corespunzătoare.
Pe măsură ce dezvoltarea epidermei evoluează, la rădăcina foliculilor de păr se formează muguri care vor deveni glandele sebacee.
Prin urmare, combinația dintre stratul superficial al epidermei și sebumul constituie vernix caseosa fetal, care atinge producția maximă în al treilea trimestru de sarcină.
Din a 36-a săptămână de gestație, nivelurile acestei substanțe încep să scadă, de obicei dispărând complet până în a 41-a săptămână.
Foto: Vidal Balileo/Pexels
Funcția fiziologică principală pe care o joacă Vernix Caseosa în dezvoltarea copilului este aceea de a colabora la adaptarea fătului în afara uterului, acest lucru însemnând următoarele:
- Formarea viscerelor în interiorul uterului: este în contact direct cu lichidul amniotic, unde multe dintre componentele sale se desprind și se amestecă, ceea ce reprezintă o rezervă pentru făt.
- Reglarea temperaturii: Învelișul hidrofob dezvoltat de Vernix contribuie la termoreglare, conform unui studiu de revizuiredin Jurnalul de cercetare în obstetrică și ginecologie. Menținerea acestuia pe pielea bebelușului dvs. cât mai mult timp posibil poate stabiliza în mod natural temperatura corpului acestuia.
- Formarea pielii: Vernix acționează ca un biofilm care hidratează, rezultând o piele sănătoasă și netedă. În plus, conținutul său ridicat de vitamina E poate oferi protecție împotriva razelor ultraviolete ale soarelui.
Foto: Vidal Balileo/Pexels
- Vindecarea arsurilor și a rănilor: Concentrația mare de enzime, peptide, lipide și apă contribuie la vindecarea rănilor și a arsurilor.
- Apărări antimicrobiene: Unele componente, cum ar fi enzimele, imunopeptidele sau lipidele din vernix lucrează pentru a recunoaște și/sau suprima flora pielii pe măsură ce se dezvoltă.
Oferă multiple funcții de maturizare legate de dezvoltarea pielii în uter și adaptarea după naștere.
Vernix caseosa, pe lângă faptul că menține pielea bebelușului hidratată, previne crăparea sau uscarea excesivă a acesteia. De asemenea, ajută la dezvoltarea învelișului acid al pielii și la completarea maturării acesteia.
Din acest motiv, este indicat să nu faceți imediat baie nou-născutului, ci mai degrabă să așteptați 3 până la 4 zile pentru a nu îndepărta această substanță protectoare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă amânarea primei băi a bebelușului cu cel puțin o zi.
Cel mai important este că nou-născutul se adaptează la mediul din afara uterului și că reușeste să-și stabilizeze toate semnele vitale. În plus, o mare parte din această substanță va fi absorbită în mod natural prin piele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...