Ce înseamnă când nou-născutul își ține pumnii închiși
Data publicării:
Când se naște un copil există multe întrebări pe care părinții și le pun: chiar și atunci când nu este vorba despre primul copil, totul poate fi diferit și nou. Cum mănâncă, cât plânge, cât doarme și nu este întotdeauna ușor de interpretatlimbajul al nou-născuților. De exemplu, pumnii strânși nou-născuți ce înseamnă?

Înțelegerea „limbajului” nou-născutului este o provocare pentru orice părinte. Cel mai important lucru pe care să îl faci pentru a-i înțelege nevoile este să îl observi pe micuț.

În loc să încerci toate opțiunile, fă-ți timp să înțelegi când bebelușul se comportă într-un anumit fel, unde se află, ce oră din zi este și așa mai departe, astfel încât să poți construi o schemă.

A crede că îi este foame de fiecare dată când plânge, de exemplu, este foarte greșit, iar în unele cazuri poate fi chiar dăunător. Acestea fiind spuse, primul pas pentru a înțelege de ce bebelușul tău, care are doar câteva zile sau săptămâni, își ține pumnii strânși este să-l observi și să înțeleagă când o face. 

De ce nou-născuții își țin pumnii închiși

Prima asigurare pe care ți-o oferim este că pumnii strânși la nou-născuți este un gest absolut normal care cu timpul va dispărea. De fapt, abia după o anumită perioadă încep să-și deschidă mâinile și să exploreze lumea, să-și privească degetele, să le îndoaie, să le întindă. Apoi, pe la 3-4 luni de viață, copilul nu numai că își deschide mâinile, dar începe să apuce obiecte.

Pumnii strânși nou-născuți: ce înseamnă

În unele cazuri, însă, mai ales după primele câteva săptămâni, pumnii strânși ar putea reprezenta ceva ce copilul încearcă să-l comunice. În special, printre semnalele pe care le pot trimite nou-născuții ținând pumnii închiși se numără stresul și oboseala sau foame (tipic este micuțul care își pune pumnul în gură).

După cum am spus mai sus, observă-ți copilul pentru a înțelege în ce momente își ține pumnii închiși, fie la sfârșitul zilei, fie pe măsură ce se apropie ora de hrănire, fie în momentele de confuzie. Vei avea un răspuns fără dubii.

2. -imagine fara descriere- (pexels-anna-shvets-3845292_68747300.jpg)

Sursa Foto/ Pexels Anna Shevts

Când să vă faceți griji pentru pumnii strânși

Dacă, totuși, în ciuda creșterii copilului, pumnii strânși sunt încă prezenți, evaluați situația în ansamblu.

Dacă, totuși, observi că, pe lângă pumnii strânși, copilul tău nu zâmbește, mai degrabă i s-a contractat gura și poate nici măcar nu este capabil să te prindă de degete -5 luni, ar fi bine să vorbești cu pediatrul tău despre asta.

Deși, de obicei, în timpul controalelor medicul evaluează și reflexele și tonusul muscular, așa că  dacă ar fi existat o problemă acesta ar fi trebuit să o observe și să vă comunice deja.

Prin urmare a sta cu pumnii închiși este un reflex normal cu care nou-născuții se nasc și, în general, îi țin așa timp de câteva luni, înainte de a începe să deschidă mâinile pentru a învăța să apuce obiecte.

Chiar și după aceea, ei pot continua să-și strângă pumnii pentru a-și exprima stresul sau foame, dar aceasta nu este o problemă. Dacă, totuși, vezi că pumnii strânși sunt însoțiți de alte comportamente anormale, este mai bine să vorbești cu medicul pediatru. 

Ce trebuie să faci când bebelușii țin pumnii strânși

Micuțul tău își deschide pumnii treptat. În cazul în care se apropie de vârsta de 3 luni sau o depășește și nu abandonează acest obicei, provoacă-l să renunțe la el. Iată ce poți face în acest scop:

Mizează pe atingere

Un bebeluș poate fi motivat să-și deschidă pumnișorii lăsându-l să atingă suprafețe cu texturi variate, astfel încât să aibă parte de senzații noi. Arătându-i cum se simt lucrurile prin atingere, contribui la stimularea nervilor și a mușchilor. Tot ce ai de făcut este să-i pui mânuțele în contact cu: suprafața unui covor, jucării de pluș, jucării de lemn sau de plastic, iarbă, nisip etc. 

Atrage-l cu ceva

Altă soluție pentru a-l determina pe bebelușul tău să nu-și mai țină mereu pumnii strânși este să încerci să-i strecori o jucărie în palmă. Cel mai bine este să-i oferi o jucărie zornăitoare frumos colorată, cu inel sau cu mâner. O apeși cu blândețe în palma lui și vezi cum reacționează. Sunt șanse mari să-și deschidă tot mai mult pumnul și să încerce să o apuce. 

Masează mânuțele

Aplică presiune pe pălmuță folosindu-ți degetul mare și efectuează mișcări circulare, din centru către exterior. Cu cât îți deplasezi degetul în această direcție, cu atât îl încurajezi să-și destindă pumnul și degetele.

Învață-l să apuce

Alege jucării cu diverse dimensiuni pentru ca bebelușul să deprindă abilitatea de a-și ajusta modul în care apucă. Treptat, mușchii de la mânuțe se întind și se întăresc, iar el devine tot mai dornic să-și folosească degetele și să apuce obiectele pe care i le oferi. 

Jucați-vă

Odată ce îl obișnuiești să îi dai jucării, treci la următorul pas. Când ține în mânuță jucăria, îndoaie-i ușor încheietura ca să-l determini să o elibereze. În timp ce faci asta, spune-i „Dă-mi jucăria”, familiarizându-l cu această comandă. La un moment dat, ai bucuria să sesizezi că nu mai este nevoie să-i îndoi încheietura și că este de ajuns să-l atingi pe dosul palmei ca să-și deschidă pumnul. 

3. -imagine fara descriere- (pexels-tamilles-esposito-12416761_26145100.jpg)

Sursa foto: Tamilles Esposito

Dă-i să mănânce

Încă de dinainte să învețe să vorbească, copilul comunică grație limbajului corpului. Dacă ești tot timpul atentă, ai ocazia să fii martoră la altă situație în care bebelușii țin pumnii strânși: când vor să transmită că au nevoie să mănânce. Dacă senzația de foame este intensă, tot corpul se încordează. De aceea, ca să-ți ajuți bebelușul să-și relaxeze mânuțele și să-și deschidă pumnii, încearcă să-l hrănești. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel