Etapa egocentrică la copii: Cum se dezvoltă și ce semnificație are pentru evoluția lor emoțională și socială
Când încep să meargă, copiii sunt încântați, mai ales cu vârsta cuprinsă între unu și trei ani: cu acele piciorușe mici aleargă peste tot, descoperă, cad, se ridică și descoperă din nou lumea. Fiecare loc este o sursă de distracție absolută pentru ei, iar marea nu este diferită.
Sunetul valurilor, apa răcoritoare, baia cu mama și tata, vesta de salvare în formă de animal și găleata și cazma. Apa de mare este sărată, știm asta cu toții, dar ce gust are nisipul? Dacă copilul mănâncă pietre și nisip nu trebuie să vă faceți griji: dacă nu știm ce gust are nisipul este pentru că probabil nu ne mai amintim, dar probabil că și noi, la vârsta lor, am gustat din el.
Dar să-ți bagi nisip și pietre în gură are vreo consecință?
Să clarificăm imediat: consumul de nisip în sine nu este periculos. Pietrele, în schimb, pot reprezenta un risc în funcție de mărimea lor, adesea periculoase dacă de exemplu au dimensiunea unei măsline.
Dar chiar și plaja ascunde pericole: plajele noastre nu sunt tocmai curate și copilul, împreună cu câteva grame de nisip, ar putea găsi în gură un muc de țigară, o bucată de sticlă sau plastic. Mulți părinți sunt îngrijorați de microbi, dar chiar nu reprezintă o problemă. Problema sunt tocmai corpurile străine, asa că dacă observi că copilul tău pune nisip în gură, trebuie să intervii imediat pentru a-l impiedica să inghită reziduuri periculoase.
Situația cu pietrele este așadar diferită: pietrele pot avea o dimensiune foarte periculoasă, motiv pentru care este o idee bună să-ți supraveghezi copiii dacă se află într-un loc cu prezența pietrelor.
Fotografie de la Ashley K Bowen/ Pexels
Dar cum îi împiedicați pe copiii mici să pună nisip și pietre în gură? De la naștere până la 3-4 ani, copiii pun automat totul în gură, este modul lor de a descoperi obiecte, așa că e greu să-i faci să înțeleagă pur și simplu că nu trebuie făcut cu totul. Cu toate acestea, puteți încerca:
- să stați cu ei dacă se joacă într-un loc unde sunt stânci mici.
- lasă-i să se joace pe mal, la malul mării; de obicei este mai curat, dar pentru a te asigura că este, verifică înainte de a-l lăsa să se joace, la fel dacă se joacă sub umbrelă, fă o curățare rapidă înainte de a-l lăsa.
Cu toate acestea, capcanele se ascund întotdeauna peste tot și este o idee bună să verificați ce fac.
Dacă copilul tău mănâncă nisip și îi găsești gura murdară, nu-ți face griji, nu se va întâmpla nimic. Dacă înghite o pietricică mică, cel mult o vei găsi în scutec. Nu vă fie frică de microbi, dar aveți grijă la corpi străini și la sufocare !
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Se vorbește adesea despre...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...