Aceasta este considerat cel mai frumos nume din lume, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Birmingham
Ziua de 1 Mai își are originile în Statele Unite, în secolul al XIX-lea. La 1 mai 1886, muncitorii americani au declanșat proteste masive pentru a cere reducerea programului de lucru la 8 ore pe zi. La Chicago, manifestațiile au degenerat în violențe, cunoscute drept Revolta din Piața Haymarket.
SURSA FOTO: [email protected]
În multe țări, 1 Mai este zi liberă legală și un prilej de manifestații sociale, proteste sindicale sau evenimente dedicate muncitorilor. În Franța, Germania, Italia, Spania, dar și în țări din Asia sau America Latină, au loc marșuri ale sindicatelor, discursuri politice și dezbateri despre drepturile lucrătorilor.
În alte locuri, cum ar fi în Statele Unite sau Canada, Ziua Muncii nu se celebrează pe 1 mai, ci în prima zi de luni din septembrie, sub denumirea de Labor Day, cu accent mai puțin pe istoria sindicală și mai mult pe recunoașterea generală a muncii.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
În România, 1 Mai a fost recunoscut oficial ca zi a muncii în perioada interbelică, dar a devenit extrem de vizibilă în timpul regimului comunist, când era marcată prin defilări organizate, lozinci și manifestații de masă în onoarea clasei muncitoare.
Citește și Vacanțele cu bebeluși nu trebuie să fie haotice – doar bine planificate
După 1990, ziua și-a pierdut accentul politic și a devenit mai degrabă o sărbătoare populară, marcată prin ieșiri la iarbă verde, picnicuri și grătare.
Stațiunile de pe litoral se deschid oficial în această zi, iar românii profită adesea de mini-vacanța de 1 Mai pentru a călători, a petrece cu prietenii sau a se relaxa în natură.
Ziua de 1 Mai, sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Muncii, își are originea într-o serie de proteste organizate de muncitori în Statele Unite. Prima mișcare de amploare a avut loc în 1872, când aproximativ 100.000 de lucrători, în special din construcții, au ieșit în stradă la New York, cerând condiții de muncă mai bune.
SURSA FOTO: Freepik.com@
Mai târziu, pe 1 mai 1886, au avut loc noi manifestații pe teritoriul SUA, moment în care a fost adoptată o rezoluție importantă: limitarea programului de lucru la opt ore pe zi. Această revendicare avea să fie preluată la nivel global, transformând treptat 1 Mai într-o zi dedicată muncitorilor din întreaga lume.
În statele comuniste, după cel de-Al Doilea Război Mondial, 1 Mai a căpătat și o dimensiune ideologică, devenind ziua marilor defilări și a omagierii liderilor politici ai vremii.
Potrivit Codului Muncii, cadrele didactice au prevăzute în contractul colectiv de muncă și alte zile nelucrătoare, suplimentare celor definite deja prin lege.
În 2025, odată ce Guvernul a declarat ziua de 2 mai liberă pentru bugetari, cadrele didactice, elevii, copiii de grădiniță au încă o zi liberă. Ziua de cursuri ar putea fi recuperată ulterior până, cel târziu, la terminarea cursurilor din luna iunie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe 1 mai, milioane de oameni din întreaga lume...
Atunci când vine vorba de alegerea numelui perfect...
Unele nume poartă cu ele o forță nevăzută, o poveste...
Alegerea numelui pentru un...
Pe 1 mai, milioane de oameni din întreaga lume...
Cititul cu voce tare este mai mult decât o activitate...