Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon
Ignorând nevoile sale emoționale, există riscul de a provoca traume emoționale profunde. Este foarte important ca părinții să ofere un mediu sigur și protectiv copiilor lor, în special în timpul nopții.
Înțelegerea modului în care se simte bebelușul tău atunci când este lăsat singur poate ajuta la dezvoltarea unei conexiuni mai profunde între voi doi și la creșterea sănătoasă a copilului tău.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Cum se simte copilul tău”, text preluat de pe etapainfantil.com.
„Era întuneric și mă aflam în patul meu. Ușa era închisă, iar eu eram singur, fără nicio îmbrățișare sau sărut... Mă simțeam nesigur. Nu înțelegeam de ce eram singur și începeam să devin nervos. Îmi chemam părinții cu toată puterea, dar nu puteam comunica decât prin plâns.
Știam că plânsul meu îi deranja, dar nu aveam alt mod de a mă exprima. La un moment dat, am văzut o mică lumină și am sperat că ușa se va deschide. Îmi doream ca brațele mamei sau ale tatălui să mă ia din pătuț. Trebuia să mă liniștesc, dar nu știam cum să fac asta singur.
Apoi, am auzit câteva cuvinte care spuneau: `Shhh, trebuie să dormi`, și ușa s-a închis din nou. Aceste cuvinte nu însemnau nimic pentru mine, doar simțeam că eram din nou singur. Nimeni nu avea grijă de mine și mă temeam că mă vor abandona. Ce se întâmplă dacă nu sunt în preajmă? Ce se întâmplă dacă sunt singur și nu este nimeni să mă ajute când am nevoie? Mă simțeam nervos, iritat și îmi era frică. Simțeam că mi se strânge stomacul și capul, dar nu înțelegeam de ce.
Nu-mi plăcea întunericul și am început să plâng din nou, dar nimănui nu părea să îi pese de mine. Nimeni nu mă proteja, nimeni nu îmi oferea confort emoțional. Mă întrebam dacă sunt un copil rău, de ce nu se îngrijește nimeni de mine? Auzeam din nou câteva cuvinte îndepărtate de la mamă, apoi aceleași de la tată.
Ei nu mă înțelegeau. Nu voiam să fiu singur acolo, așa că am început să plâng și mai tare. Simțeam că inima îmi va sări din piept, dar nimeni nu venea. Poate că nu știau unde sunt, așa că trebuia să plâng și mai tare. Dacă nu știau unde sunt? Dacă rămâneam singur pentru totdeauna? Mi-era din ce în ce mai frică...
Nu știam cât timp a trecut, dar părea să nu se mai termine niciodată. Auzeam voci în depărtare, dar nu știau unde eram. Mă mișcam cât mă lăsa corpul pentru că eram neliniștit. Trebuia să continui să plâng pentru că știam că mă iubeau și la un moment dat vor veni să mă caute. Aveam nevoie de ei să o facă, aveam nevoie acum.
Nu mai voiam să fiu singur în acea cameră întunecată.
Dar nimeni nu venea după mine, părea că nu mă iubeau suficient. Mă simțeam abandonat emoțional, părinții mei nu prea mă iubeau. Orice aș fi făcut, păreau să nu vină. Asta mă făcea să mă simt extrem de rău. Speram să vină să mă îmbrățișeze, să-mi spună că mă iubesc, să mă țină în brațe măcar puțin.
Asta îmi trebuia, iubire necondiționată”.
SURSA FOTO: freepik.com @user11877524
Acum înțelegi cum se simte bebelușul tău când îl lași singur în patul lui fără să îl îngrijești. Te vei mai încumeta să faci asta? Micuțul tău nu are mijloacele necesare să îți spună ce simte, dar are nevoie de tine mai mult decât de orice altceva.
Nu îl lăsa niciodată să plângă. Copilul tău nu încearcă să te manipuleze sau să te enerveze, el pur și simplu are nevoie de tine. Atunci când plânge, este modul lui de a comunica cu tine și de a-ți arăta că ceva nu este în regulă, că are nevoie de îmbrățișările și de grija ta.
Nu crede că așa îl înveți să adoarmă singur, pentru că nimic nu este mai departe de adevăr! El va învăța că părinții lui nu sunt alături de el doar atunci când are cea mai mare nevoie. Îmbrățișează-l și oferă-i toată dragostea ta ori de câte ori are nevoie. El are nevoie de iubirea ta la fel de mult ca și de respirație sau hrană.
Nu îl lăsa să plângă neconsolat, cu atât mai puțin lăsa-l singur în întuneric. Copilul tău te iubește din toată ființa lui și vrea doar să fie alături de tine. Aceasta este o fază temporară și va trece. Dar nu îl lăsa să fie singur, cu atât mai puțin să plângă fără să îi oferi alinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...