Ce spune Ligia Deca despre absenteismul profesorilor
Data publicării:
Mai mulți părinți din București, dar și din alte județe din țară, semnalau la începutul lunii februarie faptul că profesorii copiilor lipsesc de la ore

Ligia Deca spune că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”. Ministra Educației a răspuns unei întrebări în contextul în care în luna februarie mulți părinți au semnalat într-o dezbatere în matinalul Europa FM, faptul că profesorii copiilor lipsesc de la ore – situații semnalate în București, la licee considerate foarte bune, dar și în alte județe, spuneau părinții. Ligia Deca a răspuns unei întrebări joi, 11 aprilie, la prezentarea Strategiei Naționale pentru Educația Financiară.

“În acele cazuri (n. red în care profesorii lipsesc nemotivat și des de la ore) consider că trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar dacă este nevoie și nu există o acțiune, și chiar și Ministerul. Astfel de cazuri în care nu există un control al lidership-ului școlii trebuie aduse în atenția noastră ca să putem să luăm măsurile necesare”, a spus Ligia Deca, potrivit Edupedu.ro. Ministra a răspuns unei întrebări a reporterului Pro TV, Adriana Iovi Stere, privind posibile inspecții neanunțate la clasă pentru a putea fi depistate astfel de situații.

Ministra Ligia Deca nu a dat un răspuns concret privind posibile inspecții neanunțate dar a spus că aceste cazuri trebuie semnalate Inspectoratului și chiar Ministerului, fără să precizeze cine poate face sesizarea.

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Ce măsuri s-au luat la nivel internațional

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute cu înlocuitor, precizează raportul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată

Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...



Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel