Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”
Copiii unici sunt adesea înconjurați de mituri, cum ar fi ideea că sunt mai egoiști și răsfățați decât cei care au frați.
Cu toate acestea, știința a demontat aceste prejudecăți și a demonstrat că, în ceea ce privește caracterul și sociabilitatea, nu există diferențe semnificative.
Deși fiecare individ are trăsături unice care nu pot fi generalizate și trebuie analizate în context, cercetările științifice au evidențiat anumite trăsături comune ale copiilor unici.
Aceste trăsături îi fac speciali și diferiți, iar în continuare vom discuta câteva dintre ele.
Citește și Copii singuri la părinți sunt mai răsfățați: Adevărat sau Fals?
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Copiii unici tind să fie mai implicați și să manifeste un simț al responsabilității mai dezvoltat comparativ cu cei care au frați, sugerează unele studii.
Crescând sub atenția exclusivă a părinților și adesea sub presiunea de a fi „copilul exemplar”, aceștia devin persoane constante și dedicate, capabile să-și asume consecințele propriilor acțiuni.
Totuși, acest simț accentuat al responsabilității poate avea și efecte negative.
Psihologul și pedagogul Martínez-Otero explică: „Copilul unic poate resimți o presiune excesivă, deoarece responsabilitățile care i se atribuie sunt mai mari, la fel și dorința de a îndeplini așteptările părinților. Eșecul de a atinge aceste obiective poate duce la o frustrare semnificativă.”
În plus, copiii unici sunt, în general, mai maturi și dezvoltă o relație mai apropiată cu persoanele în vârstă, notează bebesymas.com. De asemenea, au o comunicare mai fluidă cu acestea, deoarece interacționează frecvent în astfel de contexte.
SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Avantajul academic al copiilor unici a fost studiat intens de-a lungul decadelor. Cercetările au arătat constant că aceștia tind să obțină rezultate mai bune la școală în comparație cu cei care au frați.
Un studiu amplu realizat în China, o țară care a menținut politica unui singur copil timp de peste trei decenii, a analizat performanțele a peste 90.000 de elevi de clasa a IV-a, dintre care aproape o treime erau copii unici.
Rezultatele, confirmate și în alte țări, precum Regatul Unit, au indicat că acești copii obțin performanțe școlare mai ridicate și manifestă sentimente mai pozitive față de frecventarea școlii. Mai precis, studiile subliniază că „rezultatele școlare ale copiilor unici sunt semnificativ mai bune decât cele ale copiilor cu frați.”
Această diferență poate fi explicată prin lipsa competiției pentru timpul și atenția părinților, precum și prin faptul că resursele financiare destinate educației nu trebuie împărțite cu frați. Toate acestea contribuie la obținerea unor rezultate mai bune.
Totuși, în cadrul analizelor, s-a observat că și copiii prim-născuți, în special cei mai mari dintre doi frați, au obținut scoruri mai ridicate la testele de inteligență și rezultate academice remarcabile.
SURSA FOTO: freepik.com @zurijeta
Un studiu realizat în 2017 de cercetătorii de la Universitatea Southwest din Chongqing, China, a arătat că copiii unici au obținut scoruri mai ridicate la flexibilitatea mentală, o componentă esențială a creativității.
Creativitatea acestora este, în parte, influențată de lipsa fraților alături de care să împartă timpul de joacă.
Petrecând mult timp singuri, copiii unici sunt determinați să-și dezvolte o capacitate creativă mai mare. Ei tind să fie mai imaginativi, capabili să-și creeze propriile jocuri și să se bucure de activități care îi țin ocupați ore întregi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.