5 reguli de pus în aplicare pentru a evita stresul în perioada sărbătorilor de Crăciun, potrivit unui psiholog
Pe noi, părinții, ne poate irita atunci când copiii noștri ne cer ceva, vorbind ca și cum ar fi bebeluși. Ei sunt atât de entuziasmați când fac asta, încât este greu să rămânem calmi și să evităm comparația cu nou-născuții.
Cu toate acestea, în acest context nu ne vom concentra pe modul în care stima de sine a unui copil depinde de felul în care îi vorbim, ci mai degrabă pe explicația psihologică a acestui fenomen: de ce copiii de 4, 5 sau 6 ani, și uneori chiar mai mari, cer lucruri vorbind ca niște bebeluși.
SURSA FOTO: freepik.com @Drazen Zigic
Într-o postare recentă, împărtășită pe rețelele sale de socializare, unde neuropsihologul este urmărit de mii de familii care învață din sfaturile și cunoștințele sale, Álvaro Bilbao explică în detaliu de ce mulți copii cer lucruri folosind un limbaj infantil.
„De câte ori un copil se plânge sau vorbește ca un bebeluș, o face pentru că îi este teamă că nu îl vom asculta sau nu îl vom înțelege corect”, explică expertul în psihologie.
Álvaro Bilbao, care deține un secret pentru creșterea copiilor mai inteligenți, subliniază că această teamă de a nu fi ascultați sau înțeleși corect îi determină pe copii să vorbească pe un ton scăzut, aproape ca un șoptit, sau să se smiorcăie.
„Când un copil vorbește ca un bebeluș, de obicei o face pentru că simte că adultul de lângă el nu va acorda atenție nevoilor sau motivelor sale”, explică specialistul în dezvoltarea creierului copiilor.
„Prin acest comportament, copilul încearcă să transmită părinților că are nevoie de același tip de sprijin și îngrijire pe care le primea când era mai mic”, adaugă el.
Psihologul le recomandă părinților să evite o greșeală frecvente atunci când copiii lor le cer ceva folosind un limbaj infantil: „Când un băiat sau o fată cere ceva plângându-se sau vorbind ca un bebeluș, nu le spuneți să tacă și nu îi faceți să se simtă rușinați de felul în care vorbesc”, sfătuiește Álvaro Bilbao.
Mulți adulți reacționează astfel în aceste situații, respingând cererile copiilor și făcându-i să se simtă neînțeleși, ceea ce ar trebui evitat conform psihologiei.
În schimb, Álvaro Bilbao sugerează că, pentru binele copilului, atunci când acesta cere ceva folosind un limbaj infantil, părinții ar trebui să-l facă să observe „cu calm” că vorbește într-un mod diferit de cel obișnuit și să-i explice că „pentru mulți copii, acest comportament semnifică de obicei că au nevoie de ajutorul părinților”.
Neuropsihologul ne recomandă să le cerem copiilor să ne explice ce vor să ne transmită, dar întotdeauna după ce am recunoscut situația și am urmat cei doi pași anteriori. „Tratarea copiilor cu maturitate îi ajută să răspundă la fel, cu maturitatea potrivită vârstei lor”, spune Álvaro Bilbao, oferind aceste sfaturi pentru creșterea unor copii fericiți.
A aborda situația cu maturitate nu înseamnă să fim duri cu cei mici sau să le cerem să tacă și să ne vorbească „frumos”, nu „ca bebelușii”, așa cum facem adesea, chiar imitând sunetele pe care le scot.
A-i trata cu maturitate, conform lui Álvaro Bilbao și specialității sale, psihologia, înseamnă să le arătăm calm și respectuos că ne-au cerut ceva într-un mod care nu corespunde felului lor obișnuit de a comunica și, ulterior, să le arătăm că suntem acolo pentru ei, interesați de ceea ce au de spus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...