O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte
Aceasta a fost una dintre temele discutate în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, într-un schimb de idei cu antreprenorul, speakerul și life coach-ul Răzvan Vasile.
Loredana Iriciuc a deschis discuția cu o observație: „Răzvan, am schimbat o structură, cea pe care am crescut noi, care nu spun că era bună, nu spun că era normală, era foarte mult de îmbunătățit la ea, am schimbat-o cu o alta – stăm mai mult cu copilul, vrem să-i creștem stima de sine, vrem să ajungă de success și bine în viață, dar, de cele mai multe ori, cel puțin asta văd eu în jurul meu, renunțăm la a mai fi părinte, cum spun specialiștii, parenting permisiv”.
Răzvan Vasile a venit cu o completare dureroasă, dar reală: „Am schimbat de la «bătaia e ruptă din iad», din «rai», pardon, era, și de la «unde de mama crește»... trauma, la faptul că avem atenția furată”.
CITEȘTE ȘI Răzvan Vasile: „Acestea sunt arme nucleare de distrugere în masă la nivel de copilărie!” / VIDEO
Când un părinte nu este conectat emoțional cu copilul său, acesta ajunge să se simtă invizibil. Răzvan Vasile explică: „Ce se întâmplă acuma? Nu-i permisiv nimic! Ni s-a furat atenția! Noi nu ne mai conectăm!”
„Dumnezeu, când noi ne naștem, ne de fiecăruia două monede, două cadouțe frumoase: timp și energie. Dar unde ne este nouă atenția acolo ne sunt cadourile astea, acolo ne este timpul și energia.
Deci, părinților li s-a furat atenția, copilului i s-a furat atenția. Nici unii, nici alții nu mai au nici timp, nici energie.
Și atunci noi ne uităm așa unul la altul prin altul și nu ne vedem”, a completat Răzvan Vasile la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Fără această conexiune autentică, părinții ajung să privească „prin” copil, fără să-l vadă cu adevărat.
„Eu dacă te-aș vedea pe tine... adică știi cum e, decât să spun «te iubesc», mai bine spun «te văd», e de 1.000 de ori mai puternic!
Eu când te văd, te simt, te ascult, te înțeleg, sunt prezent, mă conectez. Cum se face conexiunea? Ochi la ochi înseamnă suflet la suflet, minte la minte și inimă la inimă.
La noi nu mai există așa ceva, în nicio familie, pe cuvânt!”, a subliniat Răzvan Vasile.
Experții în psihologie infantilă confirmă importanța primilor ani din viața unui copil. Răzvan Vasile atrage atenția asupra faptului că un copil care nu primește atenția și conectarea de care are nevoie în primii 7 ani va duce lipsa acestora toată viața:
„Noi trebuie să fim model, noi trebuie să fim referința, că dacă nu, dacă nu facem asta, nu suntem modele adevărate. Și nu înțelegem că al copiilor creier se cartografiază de la A la Z în primii 7 ani de viață și tot ce se află în acești 7 ani de viață în afara lor - mama, tata - nu se va afla înăuntru lor în viața de adult, s-a dus totul.
Nouă ni s-a furat atenția. Nu suntem permisivi, dar nu ne mai interesează, nu mai putem. Credem că n-avem timp.
Cu toate că, să-și noteze toată lumea, 92% din ce facem zilnic, ca adulți, nu este esențial. Și ce e mai esențial decât să-ți crești copilul?
Copilul este resursă de maturizare și vindecare pentru tine. E vindecarea ta ca să înțelegi ce ai făcut tu când erai mic. Dar noi nu ne mai conectăm și aici s-a pierdut totul”, a mai subliniat Răzvan Vasile.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
„Și mai facem ceva! Când nu ne conectăm, înseamnă că nu suntem prezenți. Când nu ești prezent, ești pe pilot automat. Când ești pe pilot automat îți lucrează subconștientul. 90% din viața noastră e subconștientul.
Și ce-ți iese de acolo?
Cum ai fost tu crescut și vii și-i mai bați, vii și mai țipi.
Deci, după ce că nu ești prezent, le mai furi și puterea lor cea mai mare care este unicitatea. Copiii sunt unici!” a mai adăugat Răzvan Vasile.
Părinții cred adesea că trebuie să muncească mai mult pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. Dar copiii nu au nevoie de bunuri materiale, ci de prezența autentică a părinților.
„Nu avem nimic de făcut, decât să nu mai muncim ca să aibă ei. Tu muncești «ca să aibă» și ei nu vor decât să te aibă pe tine, măcar 10 minute, dar adevărate 10 minute. Să stai cu ei jos pe covor, să te joci, să-i întrebi cum a fost și să taci, să-i asculți”, subliniază expertul.
Concluzia este una dureroasă:
„Eu dacă nu te văd pe tine, tu nu exiști. Copiii nevăzuți de părinți nu există! Și cu asta ai încheiat situația!” a spus Răzvan Vasile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Copiii din România primesc, în...