„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Rachel Romer, CEO și co-fondator al companiei Guild, care se ocupă de beneficii pentru asistență educațională și este mamă a doi copii, împărtășește un sfat important: evită să le spui copiilor tăi să se calmeze.
Rachel Romer a vorbit într-un episod al podcastului „Guild’s Opportunity Divide" alături de Brené Brown, cercetător de conducere, și Adam Grant, psiholog organizațional de la Wharton. Toți trei au ajuns la o concluzie comună: afirmația „calmează-te” nu este o reacție potrivită atunci când un copil este anxios.
SURSA FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages
Potrivit experților, a spune „calmează-te” nu validează emoțiile copilului și nu îl ajută să înțeleagă și să gestioneze sentimentele sale. Mai mult, această expresie poate părea disprețuitoare.
Adam Grant a subliniat complexitatea gestionării anxietății, făcând referire la o cercetare publicată în Journal of Experimental Psychology în 2014 de către Alison Wood Brooks. Conform acestei cercetări, mai mult de 80% dintre oameni au tendința de a spune „calmează-te” atunci când sunt confruntați cu anxietate, dar acest sfat nu este eficient. Anxietatea este o emoție puternică și intensă, care nu poate fi eliminată printr-o simplă comandă de a se calma.
În loc să spui „calmează-te” unui copil, poți folosi cuvinte și expresii care să îl ajute să își regleze emoțiile și să se simtă mai bine. Iată câteva alternative:
„Respiră adânc și încet.”
„Ce te face să te simți așa? Poți să-mi povestești?”
„Hai să facem câțiva pași împreună sau să sărim în sus.”
„Pot să te îmbrățișez?”
„Ce te-ar face să te simți mai bine acum?”
„Să spunem împreună o poveste sau un cântec.”
„Vreau să te ascult și să înțeleg cum te simți.”
Aceste alternative încurajează copilul să își exprime emoțiile și îl ajută să se calmeze într-un mod mai pozitiv și să se simtă înțeles și susținut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...