Cele 3 tipuri de timp liber de care au nevoie toți copiii în fiecare zi: „Aceștia sunt factori de protecție!”
Data publicării:
Copiii nu au nevoie doar de timp liber, ci au nevoie de combinația potrivită de timpi de nefuncționare.

Oricât de mult ne-ar plăcea să credem mitul unei copilării lipsite de griji, copiilor li se întâmplă multe - de la sarcinile academice la dinamica complicată a prietenilor și a familiei până la presiunea de a reuși în sport și alte hobby-uri. Lucrurile pot fi și mai copleșitoare, având în vedere cât de haotică se simte lumea în acest moment. Ca atare, au nevoie de timp de nefuncționare pentru a se recupera.

„Copiii au nevoie de timp liber chiar mai mult decât în trecut”, spune dr. Denise Pope, lector superior la Graduate School of Education a Universității Stanford și autoarea cărții „Overloaded and Underprepared: Strategies for Stronger Schools and Healthy, Successful Kids”. „Ei pot simți efectele războaielor constante, schimbărilor climatice, tulburărilor politice și ale tuturor celorlalte evenimente care îi fac pe adulți să se simtă stresați. Și apoi școlile încearcă să compenseze pierderile de învățare care au avut loc în timpul pandemiei, așa că aruncăm din ce în ce mai multe în farfuria copiilor”.

Citește și Studiu: Părinții petrec, în medie, doar 2 ore pe zi cu ai lor copii. „Au nevoie de joacă și interacțiune cu mama sau tata pentru a se dezvolta armonios”

Copiii au nevoie de diferite tipuri de timp liber în fiecare zi pentru a prospera

2. Cele 3 tip... (cele-3-tipuri-de-timp-liber-de-care-au-nevoie-toti-copiii-in-fiecare-zi-acestia-sunt-factori-de-protectie-2_14747100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Pentru a evita să devină copleșiți până la punctul în care au mai multe șanse să se implice în comportamente riscante, să experimenteze provocări de sănătate mintală și să se lupte din punct de vedere academic, copiii au nevoie de mai mult timp liber, au descoperit Pope și colegii ei de la organizația nonprofit Challenge Success. Dar timpul de nefuncționare nu poate implica doar jocul video tot weekendul; copiii au nevoie de diferite tipuri de timp liber în fiecare zi pentru a prospera. Mai exact, au nevoie de timp de joacă, de pauză și de timp în familie.

„Ceea ce am învățat despre timpul de joacă, timpul liber și timpul în familie este că aceștia sunt factori de protecție”, spune Pope. „Știm din sondajele noastre că mulți copii nu dorm suficient și rareori au timp nestructurat pentru a explora noi interese, a citi o carte de plăcere sau pur și simplu să se bucure de copilărie. Provocarea este, evident, găsirea unor modalități creative de a le încorpora pe fiecare dintre acestea în fiecare zi”.

Timp de joacă, timp de pauză și de timp în familie

3. Cele 3 tip... (cele-3-tipuri-de-timp-liber-de-care-au-nevoie-toti-copiii-in-fiecare-zi-acestia-sunt-factori-de-protectie-3_50762000.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages

Timpul de joacă este acel moment special care include timpul social nestructurat, practicarea sporturilor sau jocurile informale, creațiile, explorarea în aer liber și alte activități pentru distracție. Chiar dacă activitățile extracurriculare structurate au propria lor valoare, timpul de joacă este cu adevărat despre jocul nestructurat, despre acele clipe magice de spontaneitate.

Timpul de pauză este acel răgaz binevenit, o pauză din activitățile structurate sau academice, pentru a vă relaxa, reflecta sau pur și simplu a vă odihni. Este ca un moment de respiro în mijlocul zilei aglomerate. Copiii ar trebui să aibă ferestre scurte de pauză pe tot parcursul zilei și, de asemenea, perioade mai lungi pentru odihnă pe timp de noapte, inclusiv suficient timp pentru somn odihnitor.

Timpul petrecut în familie este un balsam pentru suflet, creând un sentiment puternic de conexiune și apartenență. Acesta poate include orele de masă fără tehnologie, jocuri în doi sau în familie, plimbări, vizionarea unui film sau spectacol împreună, sau doar momente liniștite petrecute vorbind. Cheia este consecvența, cu o durată și frecvență recomandate de 20 până la 25 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  copil  parenting  parinti  pauza  sfaturi cresterea copilului  timp liber 

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel