Cele 5 lucruri despre care adulții nu ar trebui să vorbească niciodată în fața copiilor
Data publicării:
Copiii sunt mereu atenți la ceea ce spun adulții, chiar și atunci când par intenționați să facă altceva. Din acest motiv, experții sfătuiesc să nu facă niciodată comentarii asupra corpului altor persoane sau să critice deschis munca unui profesor: ar putea deruta copiii și îi poate determina să dezvolte prejudecăți dăunătoare.

Mulți adulți subestimează atenția copiilor față de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Chiar dacă par distrași, cei mici absorb tot ce văd și aud ca niște bureți: nu doar ceea ce li se spune direct, ci și conversațiile pe care adulții le poartă între ei.

Este de la sine înțeles că în prezența copiilor lor, părinții ar trebui să evite cu adevărat să atingă anumite subiecte, pentru a nu-i deruta sau supăra pe cei mici care, în ciuda receptivității lor, de multe ori nu au instrumentele necesare pentru a interpreta corect ceea ce aud.

Acordați atenție nu numai la ce, ci și la modul în care comunicați

Potrivit psihologului clinician Laura Markham, autoarea seriei de cărți Peaceful Parent, Happy Kids, chiar înainte de a ști despre ce să nu vorbim în fața copiilor, este crucial să fim conștienți de faptul că modul în care este abordat un anumit subiect este de asemenea foarte important.

Markham sugerează să nu se vorbească despre cheltuielile familiei sau despre situațiile financiare folosind tonuri îngrijorătoare, făcând să strălucească toată anxietatea momentului. Mult mai bine să ajungem la obiect plecând dintr-o altă perspectivă, explicând poate că achiziția noului smartphone sau vacanța mult dorită nu sunt accesibile pentru moment.

Abordări similare, care concentrează atenția asupra unui aspect imediat ușor de înțeles și folosesc un limbaj echilibrat și transparent, pot ajuta copiii să ia notă de situație fără griji excesive.

#1. Comentarii despre corpuri: A vorbi urât despre propriul corp sau despre cel al altora, chiar și în glumă, poate afecta negativ stima de sine a copiilor sau le poate insufla prejudecăți periculoase, explică terapeutul de familie Brianne Billups Hughes.

Cu toate acestea, acest sfat nu se limitează doar la comentarii negative: prea multă apreciere legată de aspectul fizic îi poate împinge și pe copii să acorde prea multă importanță aspectului lor.

#2. Critica unui părinte sau profesor: copiii au nevoie de cifre de referință, prin urmare, auzirea pe mama sau pe tata vorbind urât despre o altă persoană pe care copilul o vede ca un model autoritar ar putea să-l încurce și să-l dezorienteze.

2. Foto: Free... (cele-5-lucruri-despre-care-adultii-nu-ar-trebui-sa-vorbeasca-niciodata-in-fata-copiilor_99457600.jpg)

Foto: Freepik @freepick

Dacă comentariul negativ îl privește pe celălalt părinte, atunci problema este și mai complexă, deoarece copiii se pot simți obșigați să ia parte sau chiar să rezolve conflictul care a apărut. Și asta reprezintă un mare pericol pentru liniștea lor.

#4. Comparații între frați: comparațiile între frați, fie că sunt negative sau pozitive, pot duce la rivalitate și nesiguranțe. Markham recomandă evitarea expresiilor precum Tu ești băiatul bun, nu provoci niciodată probleme ca fratele tău”, care creează competiție și împing copilul să mențină roluri predefinite. Ideal ar fi să tratezi fiecare copil ca fiind unic, fără a apela la comparații care le-ar putea afecta relația.


#5. Banii contează: așa cum am menționat deja, abordarea problemelor financiare în termeni complexi poate genera anxietate la copii, explică pentru Huffpost, Ann-Louise Lockhart, psiholog pediatru și antrenor pentru părinți.

Copiii, care nu au încă instrumentele cognitive pentru a înțelege dinamica financiară, se pot teme pentru siguranța familiei. Este util, însă, să-i liniștim cu afirmații simple precum: „Să fim atenți la cheltuieli pentru a face alegeri bune”, astfel încât să se simtă protejați.


#6. Discuții despre consumul de alcool și droguri: A vorbi în glumă sau pozitiv despre alcool și droguri ar putea insufla copiilor o percepție „glamoroasă” asupra acestor substanțe, avertizează Hughes. Copiii tind să imite ceea ce văd și aud și înainte de o anumită vârstă nu pot face distincția între vorbirea serioasă și ironică.

Normalizarea unor astfel de comportamente, chiar și în glumă, ar putea declanșa, prin urmare, o curiozitate excesivă și periculoasă. Prin urmare, este mai bine să evitați glumele sau comentariile superficiale despre alcool și droguri pentru a ajuta la transmiterea unei imagini mai responsabile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Cum îl înveți pe copil să-și asume propriile alegeri

Una dintre cele mai importante lecții pe care un...



Cele mai noi articole

Top citite
Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / FOTO: freepik.com @prostock-studio

Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / VIDEO

Indulgența părinților alimentează atitudini de superioritate, furie și narcisism în copii. Psiholog și prof. universitar: „Acest cerc vicios are un cost serios!” / FOTO: freepik.com @rudoelena

Indulgența părinților alimentează atitudini de superioritate, furie și narcisism în copii. Psiholog și prof. universitar: „Acest cerc vicios are un cost serios!”

Fără reguli și fără școală! Povestea unei familii cu șapte copii, care a ales un stil parental permisiv, dus la extrem / FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Fără reguli și fără școală! Povestea unei familii cu șapte copii, care a ales un stil parental permisiv, dus la extrem

Complexul Oedip și Electra, semnele pe care părinții nu trebuie să le ignore! Experți: „Sunt probleme serioase care pot avea impact negativ asupra individului în viața adultă” / FOTO: freepik.com @freepik

Complexul Oedip și Electra, semnele pe care părinții nu trebuie să le ignore! Experți: „Sunt probleme serioase care pot avea impact negativ asupra individului în viața adultă”

pixel