Cele cinci lucruri care oferă copiilor cea mai mare siguranță, potrivit unui neuropsiholog: „Cuvintele părinților sunt importante, dar acțiunile sunt și mai importante!”
Data publicării:
Neuropsihologul Álvaro Bilbao spune că există cinci lucruri esențiale care îi ajută pe copii să se simtă în siguranță. 

Bilbao subliniază: „cuvintele sunt importante, dar acțiunile sunt și mai importante”. Așadar, conform expertului în dezvoltarea creierului copiilor, lucrurile care îi fac pe cei mici să se simtă mai în siguranță sunt legate mai degrabă de fapte și obiceiuri pe termen lung decât de simple cuvinte.

Citește și „De ce plânge copilul meu din orice?” Expert în creierul micuților: „Există trei schimbări care îl conduc la aceste perioade de plâns crescut”

Álvaro Bilbao a evidențiat cele mai eficiente acțiuni pe care părinții le pot face

Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, Álvaro Bilbao a evidențiat cele mai eficiente acțiuni pe care părinții le pot face pentru a-și proteja și susține copiii. Cum era de așteptat, sfaturile sale nu sunt imposibil de urmat. Un exemplu bun îl reprezintă cele cinci recomandări ale lui Bilbao pentru a crește copii fericiți.

Deși nu sunt lucruri surprinzătoare, aceste obiceiuri sunt adesea uitate în tumultul vieții de zi cu zi. Tocmai de aceea, merită să le reamintim, mai ales când sunt oferite de una dintre cele mai respectate voci.

Álvaro Bilbao subliniază, în primul rând, că este esențial să încetinim ritmul vieții copiilor noștri. De multe ori, însă, le cerem să accelereze și să se conformeze dorințelor și nevoilor noastre, ceea ce neuropsihologul consideră a fi o greșeală.

În al doilea rând, Bilbao accentuează importanța rutinei pentru ca cei mici să simtă că au control asupra vieții lor. Acest lucru poate fi realizat în multe moduri, de exemplu, trezindu-i într-un mod liniștit. „Modul în care îi trezim este prima impresie pe care o au despre noi în fiecare zi”, explică Bilbao, menționând un exemplu care se încadrează în primele două recomandări pentru a le oferi mai multă siguranță copiilor.

Vezi și Lucruri făcute mai bine de creierul copiilor decât de creierul părinților. Neuropsiholog: „Învață de la ei!”

SURSA FOTO: freepik.com @alexkich

Permiteți copiilor să greșească

A treia recomandare a lui Bilbao este să permitem copiilor să greșească. „Copiii sunt foarte sensibili la corecții și reproșuri. Creierul lor știe că au o viață întreagă de învățat și nu doresc presiune”, explică Bilbao. „Corecțiile frecvente pot duce la sentimentul de suprasolicitare și la scăderea stimei de sine”, adaugă expertul.

Pentru a aplica acest obicei constant, Bilbao ne amintește că copiii sunt „minunății”. „Corectează-i doar atunci când fac rău altora sau când este important și, de fiecare dată, încearcă să o faci cu blândețe și umor. Învățarea poate fi realizată fără presiune sau reproșuri”, concluzionează el.

Citește și Trei trucuri simple și eficiente pentru a depăși crizele de furie ale copilului

Ultimele două sfaturi

Ultimele două sfaturi ale lui Álvaro Bilbao pentru a-i face pe copii să se simtă mai în siguranță se bazează tot pe acțiuni. Pe de o parte, subliniază importanța de a-i asculta cu atenție. „Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru copiii noștri”, afirmă el. Bilbao adaugă că „ascultându-le gândurile, acordându-le atenție preocupărilor lor, stând liniștit și ascultând cum a decurs ziua lor sau fiind disponibili pentru a-i consola, sunt fapte extrem de importante pentru dezvoltarea creierului lor. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru dezvoltarea stimei de sine și a încrederii lor”.

Pe de altă parte, subliniază importanța de a-i face să simtă dragostea noastră atunci când nu pot găsi calmul în ei înșiși. Acest lucru se poate realiza prin empatie, ascultare activă și prin modul în care le vorbim.

Bilbao subliniază că „un ton dur al vocii face copilul să simtă inevitabil respingere”, concluzionează neuropsihologul.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel