Cele mai mari trei PERICOLE la adresa unei copilării sănătoase, în prezent. Urania Cremene: „Aș introduce ASTA OBLIGATORIU!”
Data publicării:
Copilăria se confruntă cu numeroase provocări care amenință sănătatea fizică și mentală a celor mici. Aceste pericole sunt subtile, dar cu impact profund asupra dezvoltării armonioase a copiilor. Experta în parenting Urania Cremene atrage atenția asupra principalelor pericole care afectează generația tânără de astăzi.

Unul dintre cele mai mari pericole pentru copii este lipsa de mișcare fizică. 

„Lipsa de mișcare fizică. Aș introduce sport obligatoriu cel puțin o oră în fiecare zi! Copiii noștri cresc strâmbi: aduși de spate, cu picioarele adunate în X, cu cifoze la 5-6 ani, copiii noștri nu se mai mișcă. Nu mai există afară, nu mai exisă tobogane, nu mai există....”, a spus Urania Cremene în podcastul Fain și Simplu cu Mihai Morar

Un alt pericol sunt ecranele, omniprezente în viața copiilor de astăzi. Timpul petrecut în fața televizoarelor, tabletelor, telefoanelor și calculatoarelor a crescut alarmant. Această dependență nu doar că reduce timpul petrecut în aer liber și implicarea în activități fizice, dar are și consecințe asupra sănătății mentale, contribuind la probleme precum anxietatea și deficitul de atenție.

„Ecranele și o alimentație absolut haotică”, a mai adăugat Urania Cremene.

Un alt pericol major este alimentația absolut haotică. Dieta copiilor a devenit din ce în ce mai dezechilibrată, cu un consum ridicat de fast-food, dulciuri și băuturi carbogazoase, în detrimentul alimentelor sănătoase și nutritive. 

Citește și „Avem un program infernal pentru copiii noștri!” Urania Cremene: „Școala a fost făcută pentru a crea muncitori! NU mai avem nevoie de tipul acesta de școală!”

Urania Cremene, despre cât de mult putem influența noi destinul unui copil

„Real, cât putem influența noi destinul unui copil?”, a întrebat-o Mihai Morar pe Urania Cremene.

Cu toate că există numeroase teorii și perspective, un lucru este clar: influența noastră ca părinți este uriașă. Urania Cremene, expert în parenting, afirmă cu tărie: „Enorm de mult! Uriaș! Există acest material genetic, epigenetic. Dar, tot ce ține mai departe de felul în care noi ne dezvoltăm, ține de experiențele pe care le avem”.

Primele experiențe de viață ale copilului sunt esențiale în formarea personalității și comportamentului său. 

„Și cele mai multe experiențe ale noastre se întâmplă în primii ani de viață. Acelea care ne clădesc așa cum suntem astăzi. Rădăcinile importante se pun atunci, cărămizile importante se pun atunci. Nu întâmplător orice terapie începe cu `povestește-mi despre relația cu mama`. Atunci sunt toate cărămizile”, a adăugat experta în parenting.

„Vreau să vă dau un exemplu. Ați auzit probabil de sleep training. Vine femeia cu bebelușul acasă și există specialiști care-i spun `să nu-l ții în brațe sau să dormi cu el pentru că se răsfață copilul și tu nu o să mai ai somn. Îl culci în camera lui, în întuneric, din prima zi de viață, închizi ușa și-l lași să plângă că o să se oprească`. Sunt milioane de femei care fac treaba asta! Instinctul lor le spune că nu e ok. Sunt femei care plâng în fața ușii, sunt disperate, dar nu, că le-a spus lor un specialist să nu intre acolo. 

Ce înseamnă asta pentru copil? În primele săptămâni, luni de viață se învață atașamentul, siguranța, faptul că e acolo cineva pentru tine. Creierul nostru poate avea doar două stări: o stare de siguranță și o stare de pericol. Sănătate, boală, simplu! Copilul nu se poate autoregla. Nu are capacitate de autoreglare. Are nevoie de un adult care să-l ajute la autoreglare, la liniștire. Conectarea este siguranță și fără siguranță nu ne dezvoltăm armonios, echilibrat. De aici apar toate! Enorm contează primii ani de viață! Suntem mult mai mult părinții noștri decât ne dăm noi seama”, a mai spus Urania Cremene.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Teme în vacanță: PRO sau CONTRA? Ce spun pedagogii

Nimeni nu se îndoiește că activitățile educaționale din...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Relația părinților cu școala, „terifiantă”. Urania Cremene: „Sunt extraordinar de multe dovezi că sistemul NU funcționează! Și îți pui întrebarea: e copilul meu de vină?” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Relația părinților cu școala, „terifiantă”. Urania Cremene: „Sunt extraordinar de multe dovezi că sistemul NU funcționează! Și îți pui întrebarea: e copilul meu de vină?”

pixel