Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Într-o lume în continuă schimbare, plină de stimuli și presiuni externe, este esențial ca părinții să acorde atenție dezvoltării echilibrului interior al copiilor lor.
Ce înseamnă să crești un copil echilibrat și cum pot părinții să îi ofere instrumentele necesare pentru a avea o viață armonioasă? Iată câteva principii esențiale care pot ajuta la ghidarea acestui proces, potrivit unui exepert în parenting.
”Uite trei categorii de ingrediente pentru ca să crești un copil echilibrat. Imaginează-ți că fiecare interacțiune pe care o ai cu copilul tău reprezintă o construcție de piese care trebuie să rămână în picioare și care să se susțină una pe alta și pe care o faci pas cu pas. De ce are nevoie copilul să crească echilibrat?
În primul rând de conectare. Să-i fie hrănită nevoia de conectare. Îți mai aduci aminte când bebelușul tău era un ghemotoc și cei din jur îți spuneau să-l ții piele pe piele și să-l privești în ochișori? Practic prin acele gesturi încercai să te conectezi cu copilul tău. Și chiar dacă acum el are 2, 4 sau 12 ani, încă îi mai este necesară satisfacerea acestei nevoi psihologice de bază. Conectarea autentică îl ajută să se simtă în siguranță și să se dezvolte sănătos”, a sfătuit Urania Cremene, expert în parenting, pe pagina sa de TikTok.
Al doilea ingredient de care are nevoie un copil pentru a crește echilibrat, potrivit Uraniei Cremene, este ”sădirea de abilități necesare, adică el să aibă hrănită nevoie de competență, să poată să facă el lucruri singur. Atunci când le hrănim curiozitatea, le menținem vie și pofta de învățare, care se pierde din păcate la foarte mulți copii. Vrea să facă singur, învață să se îmbrace singur”, a continuat Cremene.
Foto: Freepik@Racool_studio
Al treilea ingredient este autonomia, potrivit expertei: ”Copilul are nevoie să-i fie hrănită nevoia de autonomie. Atunci când copiii nu pot să decidă singuri lucruri aparent mărunte, precum cu ce să se îmbrace, au impresia că sunt manipulați, că sunt forțați, că nu pot alege și ei. Dacă nu au nevoia de autonomie satisfăcută, putem vedea refuzuri și lupte de putere din partea copiilor. Așa că lasă-ți copilul să ia decizii potrivite pentru vârsta lui, pentru a-i spori cooperarea. Ai putea să-i spui cam așa ”Ce vrei să facem acum? Vrei în parc cu bicicleta sau o plimbare pe jos?”, a concluzionat experta în parenting, Urania Cremene.
Prin stabilirea unor limite sănătoase, încurajarea autonomiei și responsabilității, și oferirea unui mediu de sprijin emoțional, părinții contribuie la formarea unui adult capabil să gestioneze provocările vieții cu încredere și maturitate.
Un copil echilibrat devine un adult echilibrat, capabil să își construiască relații sănătoase, să ia decizii corecte și să facă față adversităților. Responsabilitatea de a modela acest echilibru începe acasă, prin dragostea, răbdarea și sprijinul pe care părinții îl oferă în fiecare zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...