„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă
În acest context, există o gamă variată de instrumente, tehnici și metode pe care le putem folosi ca resurse eficiente pentru a-i sprijini să-și dezvolte inteligența emoțională. Acestea includ controlul emoțiilor, exprimarea adecvată și comunicarea eficientă cu ceilalți.
Potrivit lui Jenny Woo, cercetător în inteligență emoțională și educator format la Harvard, ceea ce le spunem copiilor noștri în fiecare zi joacă un rol esențial.
Din acest motiv, ea împărtășește, conform bebesymas.com, trei afirmații pe care le recomandă să le spunem zilnic, astfel încât copiii noștri să devină adulți cu o inteligență emoțională remarcabilă.
CITEȘTE ȘI Harvard: Cele 5 lucruri pe care le poți face pentru a fi un părinte mai bun
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Nu este întotdeauna ușor pentru copii să descrie sau să explice ceea ce simt, iar dificultățile și confuziile în legătură cu definirea emoțiilor sunt perfect normale.
De exemplu, copilul nostru poate spune că se simte trist, când, de fapt, ceea ce simte este singurătate sau poate fi neînțeles ori frustrat din cauza unui anumit lucru.
Jenny Woo ne reamintește că nu ar trebui să clasificăm emoțiile drept „bune” sau „rele” și ne oferă câteva sfaturi utile pentru a integra această întrebare în conversațiile noastre zilnice:
Pe măsură ce ascultați sau cântați un cântec, descrieți sentimentele pe care le evocă melodia.Când urmăriți împreună o emisiune TV, discutați despre emoțiile pe care le-ar putea simți personajele și despre cum v-ați simți voi dacă ați fi în aceleași situații.Spre sfârșitul zilei, aveți o discuție despre emoțiile pe care le-ați trăit în acea zi.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Una dintre cele mai bune modalități de a-i învăța pe copii despre emoții este prin propriul nostru exemplu. În calitate de părinți, adesea simțim că trebuie să arătăm mereu o față fericită și o atitudine optimistă, dar zilele noastre mai puțin bune sau mai dificile pot deveni oportunități de învățare – și nu doar pentru ei, ci și pentru noi.
„Trebuie să modelăm o exprimare emoțională sănătoasă, împărtășindu-ne sentimentele într-un mod pe care copiii noștri să-l poată înțelege. Acest lucru nu înseamnă să-i încărcăm cu problemele noastre, ci să le arătăm că este normal să simțim o gamă largă de emoții și să discutăm deschis despre ele”, explică Woo.
„Când lucrăm deschis asupra propriilor emoții, le arătăm copiilor noștri că este firesc să avem emoții intense și cât de important este să vorbim despre acțiunile noastre și să ne corectăm greșelile.”
CITEȘTE ȘI Jocuri recomandate de Harvard pentru a lucra la autoreglarea emoțională între 5 și 7 ani
SURSA FOTO: freepik.com @lgolubovystock
Validarea sentimentelor noastre este un aspect esențial al unei inteligențe emoționale sănătoase. A ști să identificăm și să validăm ceea ce simțim nu doar că ne ajută să ne auto-reglăm, ci și că ne oferă oportunitatea de a ne înțelege mai bine și de a analiza ce anume ne-a determinat să simțim așa.
Cu copiii noștri, este cu atât mai important să facem acest lucru: „Trebuie să fim atenți la sentimentele lor, co-reglându-ne emoțional cu ei. Trebuie să evităm să le minimizăm trăirile prin fraze precum `Treci peste asta` sau `Nu este mare lucru`. Copilule, sentimentele tale sunt foarte reale și pot fi copleșitoare”, spune Woo.
Ca sfat final, expertul ne recomandă trei exerciții care ne pot ajuta să gestionăm mai bine emoțiile noastre și ale copiilor noștri în momentele sau situațiile dificile:
Nori calmi: Respirați încet și profund pe nas. Imaginează-ți că aduni toate sentimentele tale neplăcute. Expiră și vizualizează cum aceste emoții devin norii întunecați care se risipesc. Gândiți-vă: „Inspirați calm, expirați furtună”.
Transformare cu râs: Când te simți jenat din cauza unui moment pe care l-ai trăit, adaugă detalii amuzante și transformă-l într-o poveste absurdă. Râdeți din toată inima la această versiune nouă și distractivă a întâmplării.
Fredonează cu gura închisă: Alege-ți melodia preferată și fredonează-o cu gura închisă. Simte vibrațiile care se răspândesc prin corp și lasă stresul să dispară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.