Cinci comportamente care întăresc conexiunea emoțională cu copilul
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Conexiunea emoțională dintre părinte și copil se construiește zi de zi, prin gesturi mici, dar pline de semnificație.

Conform psihologilor, legătura afectivă dintre părinte și copil nu se bazează pe gesturi grandioase, ci pe câteva comportamente simple, consecvente și rezonante din punct de vedere emoțional.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Citește și „Explozie” de cazuri de autism, ADHD și depresie la copii. Dr. Ioana Georgescu explică de ce generația actuală e mai expusă ca oricând / VIDEO

Petrece timp de calitate fără distrageri

Rezervă momente în care copilul are întreaga ta atenție, fără telefon, fără ecran. Fie că este vorba despre o joacă, o poveste sau o conversație calmă, aceste clipe consolidează sentimentul de prezență și încredere reciprocă.

Practică ascultarea empatică

Ascultă fără a întrerupe, pune întrebări deschise și reflectă ceea ce spune copilul pentru a-i arăta că îi înțelegi emoțiile. Acest tip de comunicare favorizează un spațiu sigur și încurajează exprimarea sinceră.

 Împărtășește responsabilități simple

Invită-l să ia parte la decizii simplu personale, de exemplu alegerea unei gustări sau a unei activități. Întrebările de tip „Tu ce ai alege?” transmit respect și dezvoltă autonomia emoțională.

Vezi și „Nu este negociabil!” Un expert în parenting, care a lucrat cu sute de copii și părinți, spune lucrul nr. 1 pe care NU ai voie să-l ignori

Creează ritualuri scurte dar consecvente

Stabilește interacțiuni ritualice scurte precum: un gest secret, un moment de râs, un desen în carnetul comun sau o conversație de câteva minute înainte de somn. Aceste rutine dezvoltă o prezență predictibilă și consolidează siguranța emoțională.

Validează emoțiile și realizează echilibru între afecțiune și limite

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Recunoaște emoțiile copilului („Înțeleg că ești supărat…”) și aplică limite clare cu calm și empatie. Echilibrul între căldura parentală și stabilirea unor reguli oferă copilului suport emoțional și siguranță.

Vezi și Sfaturi sincere de la o mamă despre perioada postpartum: „Nu te preface că e ușor”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Ce nu-ți spune nimeni despre parenting

Deși toți afirmă că e greu să fii părinte, adevăratele...



Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Avem aproape 30.000 de norme libere în școli”

„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților

Ce trebuie să facă orice părinte ACUM pentru a preveni răpirea copilului? Cazul Mariei readuce în atenție pericolul real al disparițiilor micuților

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

pixel