Cinci trăsături ale copilului mijlociu. Are o personalitate specială
Data publicării:
Deși copiii mijlocii au fost adesea considerați cei mai neglijați sau mai puțin privilegiați, numeroase studii și observații sugerează că aceștia beneficiază de avantaje unice. De la dezvoltarea unei mari adaptabilități la capacitatea de a media conflictele și de a deveni independenți, copilul mijlociu poate transforma aparentul dezavantaj al poziției sale într-un set impresionant de abilități și trăsături de caracter.  

Se vorbește mult despre ordinea de naștere a copiilor și despre influența acesteia asupra personalității lor, de la cel mai mare fiind cel mai responsabil, la cel mai mic fiind cel mai neastâmpărat.

În cazul copilului mijlociu, una dintre credințe este că el sau ea este copilul uitat sau ignorat. Unii oameni cred chiar că acești copii suferă de „sindromul copilului mijlociu”, deoarece nu li se acordă la fel de multă atenție ca fraților mai mari și mai mici, ceea ce duce la deprivare emoțională și la o stimă de sine scăzută, precum și la un sentiment de neapartenență.

Sin embargo, según la Asociación Americana de Psicología (APA por sus siglas en inglés) no hay evidencia consistente que avale la existencia de este síndrome como tal, y contrario a lo que se piensa, ser el hijo del medio tiene sus ventajas.

Conform celor documentate de Katrin Schumann și Catherine Salmon în cartea lor The Secret Power of Middle Children, copiii de mijloc au anumite caracteristici și calități pozitive care le influențează personalitatea, care sunt legate de faptul că sunt fratele de mijloc.

Este important de precizat că ceea ce vom împărtăși este rezultatul cercetărilor celor două autoare, dar nu neapărat fiecare copil care este copilul de mijloc le va întâlni. Pur și simplu, poziția lor printre frați poate determina dezvoltarea anumitor aspecte.

Iată cinci trăsături specifice copilului mijlociu:

Sunt mediatori

Fiind între doi frați de vârste diferite, copiii de mijloc pot dezvolta abilități de negociere sau de mediere. Pentru că sunt extrovertiți și flexibili în ceea ce privește locul lor în familie, tind să se înțeleagă cu ceilalți prin empatie și muncă în echipă.

Sunt sociabili

Copiii de mijloc tind să fie sociabili și deschiși la întâlniri cu alte persoane. Faptul că au crescut între doi frați cărora li se acordă adesea multă atenție nu este neapărat un lucru negativ, deoarece acest lucru îi ajută să își dezvolte bune abilități sociale, care sunt, de asemenea, îmbogățite prin observarea și învățarea de la cineva puțin mai mare decât ei.

Sunt creativi

O altă trăsătură pe care specialiștii au identificat-o este faptul că copiii de vârstă mijlocie tind să fie mai creativi, în special atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor:

„Pentru că așteptările părinților nu au fost la fel de împovărătoare pentru copiii mijlocii ca în cazul primilor născuți și chiar al copiilor mai mici, există ceva mai multă libertate și flexibilitate pe măsură ce cresc pentru a vedea lumea prin propria lor lentilă, mai degrabă decât prin ceva ce le-a fost impus de așteptările celorlalți”, spune Schumann, care adaugă că tocmai poziția lor printre frați îi ajută să aibă mai multă libertate de gândire inovatoare, portivit Bebe y Mas.

Sunt mai deschiși

De asemenea, s-a constatat că copiii de mijloc tind să fie mai deschiși la experiențe și la a încerca lucruri noi, datorită libertății și flexibilității de care au avut parte în copilărie. 

Sunt independenți

Sursa foto: freepik.com

Un studiu realizat de Salmon a constatat că copiii de vârstă mijlocie au un sentiment de independență față de părinți mai mare decât frații lor: în timp ce copiii mai mari sau mai mici își caută părinții atunci când au nevoie de ajutor, copiii mai mici au tendința de a apela la frații sau prietenii lor.

Deși, inițial, faptul că nu au avut parte de atâta atenție ca frații lor mai mari (fiind primii care ating etape importante și noi etape) și frații mai mici (fiind mai dependenți de părinți) ar putea fi văzut ca un aspect negativ, adevărul este că a fi copilul de mijloc îi face pe copii mai autonomi, iar aceștia tind să fie mai motivați și mai perseverenți în a-și atinge obiectivele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Varste si etape

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel