Comportamente parentale care dăunează: Greșelile educaționale frecvente făcute de părinți și pașii necesari pentru a le corecta
Data publicării:
Greșelile educaționale frecvente din familie, greșeli pe care părinții le pot corecta pentru a sprijini dezvoltarea completă și sănătatea emoțională a copiilor. 

Prin schimbarea perspectivei asupra realității, multe dintre aceste greșeli pot fi rezolvate cu ușurință, conform experților în parenting de la etapainfantil.com.

Ești prea negativ

Negativitatea nu este benefică pentru dezvoltarea emoțională a copiilor (sau a oricui altcuiva). Totuși, la fel cum această atitudine poate avea un impact nefavorabil, utilizarea excesivă a expresiilor care conțin „nu” poate fi, de asemenea, contraproductivă.

Este important să limitezi numărul de afirmații adresate copilului tău care includ acest cuvânt. În schimb, este mai eficient să folosești instrucțiuni pozitive, pe care copilul să le poată interioriza mai ușor.

De exemplu, în loc să-i spui copilului „Nu trage de coada pisicii”, poți formula astfel: „Te rog, lasă coada pisicii în pace.”

Este esențial să formulezi indicații bazate pe comportamentul pe care vrei să-l vezi, nu pe cel pe care vrei să-l eviți. În acest fel, copilul va înțelege clar ce așteptări ai de la el. Dacă folosești prea des cuvântul „nu”, există riscul ca acesta să-și piardă impactul, iar copilul să nu-l mai ia în considerare. De aceea, este indicat să rezervezi acest cuvânt pentru situațiile cu adevărat importante, cum ar fi cele în care siguranța copilului este în pericol.

Nu uita, atunci când copilul se comportă corespunzător și îți urmează indicațiile, este foarte important să-i întărești comportamentul prin laude sincere și specifice. Aceasta îl va încuraja să continue să adopte comportamentele dorite.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Intervii în tot ceea ce face copilul tău

Poate că îți auzi copiii alergând prin casă și țipând în timp ce se joacă, iar impulsul de a interveni în fiecare situație este puternic. Totuși, a fi mereu „tipul rău” devine obositor atât pentru tine, cât și pentru ei. Este important să înțelegi că uneori copiii fac lucruri care pot părea enervante, dar acestea fac parte din procesul lor de a-și explora abilitățile.

De exemplu, copilul tău poate vărsa apa din pahar pentru a vedea ce se întâmplă – acesta este modul lui de a învăța. Alteori, un comportament aparent deranjant ar putea fi doar o modalitate prin care copilul încearcă să îți atragă atenția. În astfel de momente, este esențial să îți alegi bătăliile cu înțelepciune.

Regula de aur este simplă: dacă nu există un pericol, nimic care se poate strica sau o situație ce amenință siguranța, atunci fii atent, dar nu interveni imediat. Acest tip de răbdare îți va permite să abordezi situațiile cu calm.

De exemplu, dacă copilul tău se joacă cu telecomanda, iar aceasta nu reprezintă un risc real, nu este nevoie să ridici tonul. Vei observa cum, treptat, atât tu, cât și copilul tău veți deveni mai relaxați, iar relația voastră se va îmbunătăți.

SURSA FOTO: freepik.com @kocamir

Doar vorbești, dar nu faci nimic

Mulți părinți cred că, dacă le dau indicații copiilor de la distanță, aceștia le vor asculta fără ezitare. În realitate, copiii au nevoie de prezența părinților pentru a-i ghida și a le arăta ce se așteaptă de la ei.

De exemplu, dacă te afli în bucătărie pregătind cina, iar copilul tău este în sufragerie uitându-se la televizor, să-i spui de la distanță să-l închidă nu va fi foarte eficient. După ce repeți cererea de mai multe ori, probabil că va trebui să mergi tu însuți să închizi televizorul.

Pentru ca un copil să respecte regulile, este important să știe clar ce aștepți de la el și să vadă că urmezi cu consecvență măsurile necesare. De exemplu, dacă vrei ca acesta să meargă în dormitor pentru a-și face temele, spune direct: „Oprește televizorul și mergi în dormitor să-ți faci temele.” 

Această abordare oferă copilului atât claritate, cât și un sentiment de responsabilitate pentru alegerile sale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

Ce este Brain Rot și de ce „putrezirea creierului” amenință copiii: Experții Oxford explică

Foto: Freepik@standret

Sacrificiile necunoscute ale copiilor pentru fericirea părinților, potivit psihologului Andreea Șipoteanu Constantinescu

Harvard dezvăluie cele mai importante abilități care contează mai mult decât notele sau activitățile extracurriculare pentru succesul copiilor / FOTO: freepik.com @dekazigzag

Harvard dezvăluie cele mai importante abilități care contează mai mult decât notele sau activitățile extracurriculare pentru succesul copiilor

Foto: Freepik@fwavebreakmedia_micro

Lucrurile care îl fac pe copil să își piardă încrederea în sine, potrivit psihologului

pixel